Comoară naturală risipită sub ochii indiferenţi ai autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza secetei, lacul Balta Albă, din judeţul Buzău, cunoscut pentru calităţile terapeutice ale nămolului, mai are un singur ochi de apă în mijlocul albiei.

Până în 2008, lacul Balta Albă, de la graniţa judeţelor Buzău şi Brăila, se întindea pe 1200 de hectare. A fost raiul păsărilor de apă care găseau aici suficient peşte. Seceta din ultimii ani însă a secat lacul iar fauna şi flora au avut şi ele de suferit. „Călifarul roşu şi egretele sunt văzute din ce în ce mai rar aici”, a declarat Georgeta Toma, de la Protecţia Mediului, după un control în zonă.

La începutul anului, lacul a dat semne de înviorare. „După precipitaţiile abundente din iarnă, apa a revenit pe aproape 80 la sută din matca veche. Problema e că a venit iar căldura şi deja s-a retras iar zece metri. Dacă avem iar secetă, se va evapora din nou apa din lac”, ne-a declarat Ionel Brânduşă, primarul din Balta Albă.

Potrivit acestuia, secarea lacului a provocat-o colmatarea în timp a izvoarelor subterane care alimentau bazinul natural iar puţinele precipitaţii nu ajung pentru umplerea lui. O cale de a umple din nou lacul ar fi săparea unei aducţiuni din râul Buzău, aflat la o distanţă de trei kilometri.

„Trebuie făcute studii aprofundate care sunt costisitoare şi trebuie aflat dacă apa râului nu afectează cumva flora şi fauna lacului. Cred însă că decolmatarea izvoarelor vechi ar fi mai puţin costisitoare iar pentru asta luăm în calcul accesarea unor fonduri europene”, a precizat primarul din Balta Albă. Acesta mai spune că un astfel de proiect s-ar putea realiza şi în asociere cu primăria Grădiştea, de Brăila, pe raza căreia se află 150 de hectare din lacul Balta Albă.

Lacul are apa clorurată, sodică, slab magneziană şi slab sulfatată iar nămolul sapropelic de pe fundul acestuia este un important factor natural de cură, cunoscut încă din anul 1847. Principalele afecţiuni tratate aici sunt cele ale aparatului locomotor, afecţiuni dermatologice, reumatismale şi ginecologice iar nămolul de aici era folosit la fabricarea produselor Pell Amar.  

Din vara lui 2009, un investitor local a concesionat de la Apele Române plaja de la Balta Albă şi a amenajat aici o mică staţiune care, pe lângă serviciile turistice obişnuite, oferă tratament cu nămol sapropelic şi băi în apă sărată. Investitorul din Râmnicu Sărat a săpat două heleştee artificiale şi, cu ajutorul unor pompe puternice, a adus apa sărată mai aproape de mal.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite