Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică: elevii din schimbul doi nu mai au voie să iasă în curtea şcolii, iar cetăţenii sunt sfătuiţi să evite parcurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mitropolitană din Timişoara şi Sinagoga din Iosefin au fost afectate de furtună

Administraţia  Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod portocaliu pentru judeţul Buzău, de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată şi cantităţi de apă importante. Atenţionarea meteo a intrat în vigoare astăzi de la ora 16.00 până joi, 21 septembrie, ora 10.00.

Prefectul Carmen Ichim a convocat, în cursul zilei de miercuri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca urmare a anunţului făcut de meteorologi. În urma discuţiilor s-a decis ca şcolile de pe raza judeţului Buzău să rămână deschise însă profesorii vor trebui să supravegheze elevii şi să le interzică să iasă în pauze pe perioada cât codul portocaliu este în vigoare.

De asemenea, s-a decis constituirea unui Comitet Operativ care să funcţioneze la nivelul Prefecturii Buzău, activarea grupelor operative la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Buzău începând cu data de 20 septembrie  2017 începând cu ora 16.00, instituirea la nivelul unităţilor administrativ teritoriale a serviciului de permanenţă şi verificarea prin sondaj a acestora, activarea agenţilor de inundaţii de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Buzău, monitorizarea tuturor riscurilor şi vulnerabilităţilor la nivelul judeţului.

La nivel de municipiu, viceprimarul Ionuţ Apostu a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă unde a dispus ca patrulele de Poliţie Locală să avertizeze proprietarii de terase şi construcţii provizorii să îşi asigure mobilierul astfel atât acesta să nu poată fi luat de rafalele de vânt anunţate. De asemenea, conducerea Primăriei recomandă buzoienilor să evite plimbările pe lângă panourile publicitare, prin parcul Crâng sau pe bulevardul Nicolae Bălcescu unde există pericolul ruperii crengilor din copaci.

În acelaşi context, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău au fost luate măsuri pentru creşterea capacităţii operaţionale şi pre-alarmarea personalului din turele libere, în sprijin fiind dislocate la ordinul IGSU forţe şi mijloace din cadrul ISU Tulcea, respectiv un autocamion de intervenţie, două motopompe transportabile, o motopompă de capacitate mărită şi un microbuz pentru transportul personalului de intervenţie.  

Reguli de supravieţuire pe timpul unei furtuni puternice: 

Nu uitaţi regula de salvare 30/30: adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet. 

Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. 

Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior. Închideţi ferestrele şi uşile. 

Evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate. 

Utilizaţi telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare. 

Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger. 

Aşezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.

Faceţi-vă o ţintă cât mai mic posibilă si reduceţi contactul cu pământul. Nu vă întindeţi pe pământ. 

Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. 

Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă precum o vale. 

Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

După o furtună, în situaţia identificării unei victime lovite de trăsnet, verificaţi următoarele: 

Respiraţia: dacă nu mai respiră, începeţi resuscitarea prin metoda gură la gură. 

Puls: dacă victima are puls si respiră, căutaţi alte vătămări posibile. 

Posibile arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte şi pierderi de auz sau de vedere. 

Dacă este nevoie de asistenţă medicală sunaţi cât mai repede posibil la “112”.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite