Ciudăţeniile din grădină. Cum se obţine şi unde se cultivă ardeiul în formă de lalea: „Este o plantă extrem de viguroasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Ardeiul iute, legumă benefică pentru sănătatea noastră, se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Poate fi ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, usturat sau nu. Ardeiul iute tip lalea are forma cea mai ciudată.

Prin munca de laborator a cercetătorilor săi, Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău a resuscitat soiuri locale vechi, care au dispărut de multă vreme din grădini.

Printre realizările cu care instituţia buzoiană se mândreşte este ardeiul iute care seamănă cu o floare. 

Provine dintr-un vechi soi românesc, pe care legumicultorii l-au uitat cu multe decenii în urma.

”Este un ardei special, mult mai deosebit decât ardeii iuţi comuni, clasici. Este vorba despre ardeiul iute tip lalea, cum îi spunem noi, sau Bishop's Crown, cum este denumirea în engleză”, spune Bianca Zamfir, cercetător la Staţiunea Experimentală Buzău.  

Ardeiul Bishop’s Crown (Capsicum baccatum) poate fi cultivat în grădini, din răsaduri, ca plantă anuală. 

Datorită formei fructelor sale, ardeiul tip lalea mai este întâlnit sub denumirea de Clopoţei de Crăciun, Pălăria lui Joker.

buzau

La maturitate, ardeiul tip lalea devine roşu închis. Gustul este iute, dar temperat. ”Excelează prin această formă neobişnuită, pentru pasionaţi fiind ideal. Este o plantă foarte viguroasă, mai ales atunci când este cultivat în condiţii de seră. Este mult mai tardiv, recoltarea începând în septembrie, început de octombrie”, spune Bianca Zamfir. 

Ardeiul tip lalea conţine caroten şi licopen, vitamina C, hidraţi de carbon, însă cea mai importantă este capsaicina, substanţa care dă usturimea. Capsaicina din compoziţia ardeiului Bishop’s Crown se află în cantităţi mai mici decât în cazul altor ardei iuţi.

buzau
Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite