Cimitir plin de comori, la mâna hoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi hoţii care au furat copia “Rugăciunii” lui Brâncuşi nu au fost prinşi, cimitirul “Dumbrava” are în continuare un singur paznic. Din statuia care străjuia mormântul unui avocat nu a mai rămas decât soclul. Soarta operei furate ar putea-o avea  oricând şi de alte monumente.

Una dintre cele mai celebre statui din Buzău a intrat în vizorul hoţilor încă din anul 1994, când a fost furată pentru prima dată. 

Copia “Rugăciunii”, executată la Muzeul Naţional de Artă la scara de unu pe unu, era identică cu originalul, având aplicată până şi semnătura maestrului Brâncuşi.
După doi ani de cercetări, cazul a fost rezolvat de către oamenii legii iar statuia a fost reamplasată pe soclul de piatră din cimitirul Dumbrava.
“Rugăciunea” avea însă să fie furată din nou, zece ani mai târziu, respectiv în iunie 2005, după ce veghease mai bine de 30 de ani mormântul avocatului Justin Stănescu. Deşi poliţiştii au încercat să ia urma infractorilor şi a statuii şi au întocmit chiar şi un grup de suspecţi, toate încercările au rămas fără rezultat.

Călin Gheţu, fostul şef al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu din Buzău în perioada când a fost reclamat furtul, crede că autorităţile nu s-au implicat suficient în recuperarea “Rugăciunii”.

“Cu trei săptămâni inainte de acest furt  ridicasem problema supravegherii operelor de artă de pe raza municipiului Buzău tocmai pentru a fi ferite de vandalizare şi furt. Am făcut o scrisoare către Consiliul Judeţean, dar bineînţeles că n-a luat nimeni nicio măsură. Acum cred că este prea târziu ca să mai poată fi găsită. Probabil că până acum hoţii au vândut-o sau au dus-o la topit”, mai spune Călin Gheţu.
Risc de recidivă

La fel ca “Rugăciunea”, şi alte monumente de valoare din cimitirul Dumbrava ar putea avea acceeaşi soartă.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu spun că cel puţin un edificiu funerar clasat ca monument istoric ar trebui protejat.

“Este vorba de un monument funerar de marmură neagră clasat ca monument istoric care este într-o stare bună. Este o problemă cu paza dar asta este situaţia”, ne-a declarat Ionel Stănuţă, şeful Direcţiei pentru Cultură.

Reprezentanţii firmei Urbis Serv SA Buzău, care administrează cimitirele din municipiu, recunosc că situaţia pazei de la “Dumbrava” rămâne la fel de delicată ca şi în 2005.

Acum avem un singur paznic care sperăm să nu aibă de-a face cu hoţii. Am avea nevoie de mai mulţi oameni. E complicat să mai înfiinţăm măcar un post de pază pentru că ar trebui să mai angajam încă patru persoane”, ne-a declarat Petre Burada, şeful Urbis Serv Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite