Chiperu, satul unde nu s-a mai făcut un botez de 30 de ani

Dacă ai auzi că, undeva, între dealuri, există un sat unde, de trei decenii, nu s-a mai auzit un scâncet de copil ori nu au mai fost înregistrate divorțuri, nu ai crede. Și totuși, aceasta este realitatea în satul Chiperu, un cătun cu 50 de case, aflat la peste 60 de kilometri de Buzău. Satul are aproximativ 100 de locuitori iar cei mai tineri au împlinit déjà 60 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

La prima impresie, satul Chiperu arată ca oricare dintre așezările de deal din zona Râmnicului Sărat, cu case îngrijite, magazin sătesc și biserică. Te întâmpină ulițe largi, care sunt însă mai pustii decât în alte localități învecinate. Şi asta pentru că pe aici nu a mai călcat picior de copil de mai bine de două decenii. Oamenii din sat îşi amintesc că ultimul botez a fost făcut în sat în anul 1981.

"La noi botez nu a mai fost de 30 de ani. Am mai văzut botez la fata mea care e la oraș și la televizor. La noi aici, nu s-a mai născut şi nu s-a mai botezat niciun copil. Ne e drag şi nouă să auzim un cpoil pe uliţă dar dacă toţi tinerii au plecat doar n-o să facem noi acum copii", ne-a declarat Aurica Porumb, o localnică de aproape 70 de ani.

De patru ani, sătenii din Chiperu au o bisericuță nouă în curtea căreia începe să se contureze într-un ritm din ce în ce mai alert cimitirul satului. Nu există localnic care să nu vină la slujba de duminică, indiferent de vârstă.

"Cei care am rămas, 36 de familii, nădăjduim să ne înhumăm aici. Aici ne întâlnim cu toţii şi ne mai văităm, ne mai compătimim. Mai bine pentru noi nu avem nădejde că o să fie dacă nu vor să vină ăştia mai tineri înapoi", ne-a spus oftând Aurel Porumb, îngrijitorul bisericii.

Autoritățile din Pardoși, comuna de care aparține cătunul Chiperu, spun că oamenii de aici au fost forțați să se izoleze de restul lumii din cauza unor alunercări de teren din 1981. Tineretul de atunci a ales să migreze către sate mai accesibile. Peste 50 de familii au preferat să-și continue viața în gospodăriile în care s-au născut, din atașament pentru locurile natale dat și din neputință, în cazul bătrânilor. Localnicii însă îmbătrânesc iar satul moare pe zi ce trece.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările