Cererea de răsaduri româneşti, în creştere. Ce trebuie să ştie clienţii Staţiunii de Cercetare din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău se adaptează noii realităţi pentru a-şi asigura funcţionarea. Unitatea are şi în această primăvară o ofertă de seminţe şi răsaduri de legume româneşti, chiar mai bogată decât în anul trecut. Cultivatorii care vin personal să achiziţioneze răsaduri şi seminţe trebuie să se asigure că respectă normele impuse de starea actuală.

Dorul de gustul legumelor din copilărie, dar şi grija pentru sănătate îi determină pe tot mai mulţi români să fie mai atenţi la soiurile pe care le cultivă.

Una dintre cele mai sigure surse pentru răsaduri selecţionate, care garantează recolte bune şi de calitate, este Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.  

”Putem spune că avem o creştere progresivă de la an la an a solicitărilor de răsaduri. Românii au început să se îndrepte către legumele româneşti, cu gust şi aromă, iar cererea a început să crească. Anul acesta se vede o cerere mai mare generată de această situaţie”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la staţiunea legumicolă.

Unitatea de cercetare în horticultură are numeroase varietăţi de tomate, ardei, castraveţi, vinete, pepene galben şi verde, salată, varză. Cele mai vândute seminţe şi răsaduri sunt cele tradiţionale româneşti. ”Tomatele pentru spaţii protejate sunt cele mai căutate. Vorbim de Siriana, de Buzău 1600, Cherry, Ema, Carisma”, precizează Vânătoru.

Înainte de livrare, firele de răsad din serele unităţii sunt pregătite cu atenţie de angajaţii Staţiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Unii legumicultori vin direct la Staţiunea de Cercetare pentru a cumpara fire de răsad. Ei le plantează fie în solarii, fie în grădini pentru a obţine producţii timpurii. 

Cultivatorii care vin personal să achiziţioneze răsaduri şi seminţe trebuie să se asigure că respectă normele impuse de starea actuală. ”Cel care doreşte să cumpere răsaduri sau seminţe trebuie să se oprească la poartă să-şi noteze numele, să semneze că a luat la cunoştinţă că nu este contaminat cu acest virus”, spune Costel Vânătoru.

Renumite pentru gustul lor şi pentru că sunt ecologice, legumele buzoiene ajung în grădini din toate colţurile ţării. În acestă perioadă s-au intensificat şi comezile on-line iar preţurile sunt neschimbate de anul trecut.

”Sunt şi legumicultori care ne solicită răsaduri şi seminţe prin curierat şi avem o echipă care se ocupă de livrarea coletelor. Practic, în toată ţara trimitem răsaduri. Avem cele mai multe răsaduri de la 50 de bani, la un leu firul. Tomatele româneşti costă 1,30 lei cele româneşti, iar cele de import, pentru că sunt şi astfel de cereri, 1,50 lei firul”, declară cercetătorul buzoian.

Răsadurile sunt obţinute de profesionişti, din soiuri româneşti create şi păstrate în colecţiile din câmpurile “Experimentalei” şi sunt selecţionate şi sănătoase, oferind producţii rodnice şi de calitate. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite