Cele mai bune trucuri pentru a prepara cozonacul cu nucă perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeta de cozonac moldovenesc cu nucă. Sfaturi de la gospodine pentru cozonaci pufoşi

Cozonacul este unul dintre preparatele tradiţionale ale românilor, nelipsit de pe mese în perioada marilor sărbători. Chiar dacă în preajma Paştelui marile magazine oferă la vânzare numeroase tipuri de cozonac, mulţi români încă păstrează tradiţia şi îi prepară singuri, după reţete preluate de la părinţi sau bunici.

Se ştie că cei mai buni cozonaci, cei mai fragezi şi mai plini de arome, sunt întotdeauna cei făcuţi de bunicile, mamele noastre. 

Însă, cum toate evoluează, de apariţia tipurilor noi de cuptoare, ustensile, la diversificarea ingredientelor, bucătarii profesionişti şi-au permis să aducă îmbunătăţiri vechilor reţete.

”Dacă înaintaşele mamelor noastre se limitau la zahărul vanilat, deoarece alte esenţe alimentare sau citrice nu se găseau în magazine, acum aluatul poate câştiga mult mai multe arome deosebite, din coaja de lămâie, vanilie, esenţa de rom dar şi altele”, spune Chef Cristi Dobre. 

Asiguraţi-vă ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Cu o zi înainte de preparare, seara, pregătiţi-le în bucătărie, unde veţi avea grijă să fie cald. 

Bucătăria trebuie să aibă o temperatură constantă, în jur de 30 de grade, şi eliminaţi orice sursă de curent de la uşă sau fereastră. 

image

Este foarte important ca înainte de pregătirea cozonacului să vă asiguraţi că făina este una de calitate. Pentru a obţine patru kilograme de cozonac, de exemplu, trebuie folosite peste 20 de ouã.

Pe cât posibil, acestea să fie ouã de ţarã, din curtea omului, pentru că sunt mai consistente, mai gustoase. Folisiţi aproximativ un kilogram de zahãr, dar si un kilogram de grãsimi, după preferinţe: ulei sau unt. 

Drojdia trebuie aleasã cu grijã, spune bucătarul buzoian, sã fie de calitate, iar laptele sã fie proaspãt. De asemenea, folosiţi din belşug umpluturile precum miezul de nucă, stafide, iar cacao, dupã gust, pentru a da savoare cozonacului. 

Frãmântatul este foarte important şi nu trebuie sã fie nici prea puţin, dar nici prea mult, pentru cã şi dacã aluatul este frãmântat prea mult, poate strica toatã munca. 

Puneţi drojdia într-o cană cu lapte călduţ, cu o linguriţă de zahăr. Este necesar să cerneţi făina, pentru că altfel nu prinde aer în ea şi nu va creşte cât trebuie. Atenţie, nu puneţi prea multă drojdie pentru a nu-i simţi gustul în cozonac.

image

Nu opăriţi aluatul cu laptele şi uleiul folosite în compoziţie. De asemenea, aveţi grijă ca vasul în care frămânţi aluatul să fie călduţ. Clătiţi-l înainte cu apă fierbinte, după care ştergeţi-l foarte bine. 

Ca să daţi o tentă galbenă aluatului, puneţi sare în gălbenuşuri, folositi ouă de găini hrănite cu porumb sau adaugi puţin şofran în făină. Nu folosiţi niciodată la cozonac ouă de raţă, gâscă sau curcă. Albuşul lor este dens şi greu, nu se bat bine şi astfel aluatul nu va creşte suficient.

Nu frământaţi ore întregi cozonacul şi nu-l cu putere de blat. Sunt de ajuns 20 de minute, în medie, până devine elastic şi face bule. Indiciul că a fost suficient frământat este calitatea aluatului de a se desprinde uşor de pe mâni. 

Ungeţi bine blatul cu ulei şi mâinile înainte de a pregăti aluatul pentru tăvi. După ce aţi pus umputura, mai lăsaţi cozonacii să crească şi în tăvi, până ajung la marginea de sus a tăvii. 

Înainte de a-i băga în cuptor, ungeţi-i cu ou bătut cu puţin lapte. Temperatura cuptorului trebuie să fie între 160-180 de grade când introduceţi tăvile. Nu deschideţi uşa cuptorului în primele 20 de minute.

După ce observaţi că s-au rumenit deasupra, îi puteţi acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă, până se coc şi în interior. Puneţi o tavă cu apă în cuptor, sub formele de cozonac pentru a se rumeni mai frumos. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite