Ce trebuie neapărat să conţină trusa medicală a familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trusa medicală
Trusa medicală

Accidente se pot petrece oriunde, chiar şi acasă, de aceea e bine să vă dotaţi locuinţa cu o trusă de prim-ajutor. Setul trebuie să conţină în primul rând elementele de bază necesare pentru stabilizarea victimelor unor accidente casnice, până la sosirea echipajelor de ambulanţă. Totodată, din trusa medicală a familiei nu trebuie să lipsească spirtul, analgezicele, unguentele pentru arsuri sau medicamentele pentru stomac.

Iată câteva sugestii despre cum să aveţi o trusă completă acasă, care să va ajute în caz de necesitate.

Cel mai bine ar fi ca atunci când alcătuiţi trusa de prim-ajutor să cereţi sfatul unui asistent sau medicului de familie, care cunoaşte eventualele afecţiuni ale membrilor familiei. 

Dacă totuşi sărim peste etapa îndrumării de către specialişti, atunci e bine de ştiut că cele mai frecvente accidente casnice sunt tăieturile şi arsurile. De aceea, în trusa de prim-ajutor a familiei punem câteva sticluţe de peroxid de hidrogen, vată şi ceva pentru arsuri, precum Pantenol, Bepanten sau variante ale acestora. 

Mai adăugăm nişte fâşii de plasture, multe şi diferite, tifon, verde de briliant, bandaj elastic şi o pereche de foarfece. Completăm trusa cu nitroglicerină, un antispasmatic gen Nospa, cărbune activat, în caz de intoxicaţie. Potrivit specialiştilor Crucii Roşii, includem în trusă medicamente uzuale pe care le luăm fără răţetă, inclusiv analgezice, medicamente pentru stomac, etc. 

”Trusa de acasă tebuie să conţină: un termometru (de preferat digital), o cutie cu comprese sterile, leucoplast, o faşă elastică, o foarfecă, bandaje, nurofen şi paracetamol, alcool sanitar, o sticlă cu apă oxigenată, tinctură de iod sau rivanol, un unguent împotriva arsurilor. În general nu e bine să existe medicamente în casă. La nevoie, le procuri cu acordul medicului de familie. Cele pe care le ai trebuie păstrate într- un dulap cu cheie.” Dr. Elena Mihai, medic de familie

Kit-ul de prim-ajutor este necesar să-l păstrăm într-un loc al casei cunoscut de către fiecare adult din familie, un spaţiu uscat şi răcoros, dar la care copiii să nu poată avea acces. Poate fi ţinută, de exemplu, în bucătărie, într-un dulap înalt, închis. De asemenea, conţinutul setului se impune să fie analizat şi refăcut periodic. Elementele expirate trebuie aruncate, iar cele consumate şi bateriile trebuie înlocuite cu promptitudine, pentru a putea acorda primul ajutor cum se cuvine şi în orice moment.

image

COMPONENTELE TRUSEI DE PRIM-AJUTOR A CASEI

Urmatoarele articole sunt utile pentru a trata tăieturi sau zgârieturi minore: 

- tampoane fără alcool pentru a curăţa rănile 

- tampoane de tifon sau tifon din bumbac pentru curăţare, uscare şi acoperirea rănilor 

- plasturi rezistenti la apa 

- pansamente sterile care nu se lipesc de răni 

- bandă adezivă permeabilă, pentru a şine bandajul pe răni 

- bandaje de tifon 

- cremă sau loţiune antiseptică

Printre obiectele utile în caz de accident, durere sau disconfort se numără: 

- mănuşi de unică folosinţă 

- pensetă, pentru îndepărtarea obiectelor străine, cum ar fi aşchii sau ace de albine 

- foarfece 

- ace de siguranţă pentru fixarea bandajelor 

- tampoane de bumbac, pentru a curăţa rănile mici 

- ser fiziologic pentru spălarea ochilor 

- tampoane sterile pentru ochi, ca un pansament temporar sau pentru a acoperi un ochi rănit 

- folie de plastic pentru aplicarea pe arsurile grave şi prevenirea infectiilor. Deoarece acest tip de folie nu se lipeste de arsura, este usor de indepartat mai tarziu de catre personalul medical care va trata arsurile 

- bandaje triunghiulare - folosite ca suport pentru un umăr sau un braţ rănit sau ca bandaj pentru scalp

Din experienţă s-a constatat că cel mai potrivit este să nu păstraţi toate medicamentele într-o singură cutie, ci în mai multe, în funcţie de destinaţia preparatelor şi cerinţelor faţă de gradul de disponibilitate a acestora. Regula generală pentru toate medicamentele este să le păstraţi într-un loc ferit de lumină şi de căldură. Unele preparate trebuie ţinute la temperatura camerei, iar altele, în frigider.

Fiecare medicament trebuie să fie uşor de recunoscut şi este de dorit ca fiecare sticluţă să fie în cutia sa. Prospectele trebuie păstrate împreună cu medicamentele. Le puteţi lipi de sticluţă cu ajutorul unui elastic, sau să le păstraţi împreună cu medicamentul în aceeaşi cutie. Reţineţi faptul că păstrarea trusei de prim-ajutor în baie nu este o idee bună, deoarece umiditatea excesivă nu e benefică medicamentelor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite