Ce poţi să păţeşti când intri pe conturile online ale apropiaţilor. „Oamenii îşi închipuie, în mod eronat, că urmările vor fi minore“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în drept spun că fenomenul infracţional al furtului de informaţii în mediul virtual, deşi este tratat cu indiferenţă, îi poate aduce făptuitorului ani grei de închisoare.

”Atunci când cineva îţi sparge contul de orice natură, poşta unui telefon, agenda telefonică, când îţi obţine date cu privire la apelurile telefonice pe care le-ai dat în condiţiile în care titularul abonamentului este o altă persoană şi nu tu, de la operatorii de telefonie, ei bine toate acestea se pedepsesc corespunzător. Noi vrem copii foarte deştepţi, foarte inventivi, deschişi la tot ce este tehnic. Nu îşi dau seama însă de consecinţe”, declară avocatul buzoian Roxana Mihaela Constantinescu. 

Specialiştii în drept spun că acest fenomen infracţional, deşi este tratat cu indiferenţă, îi poate aduce făptuitorului ani grei de închisoare. Cei ce folosesc aceste metode de a obţine informaţii ori nu ştiu, ori merg pe ideea că nu vor fi prinşi.  

”Dacă pentru spargerea contului unui prieten, soţiei sau nu ştiu cui ai mai avea nişte circumstanţe atenuante, atunci când realizezi această faptă contra unui şef de la serviciu sau a unei persoane cu care nu eşti într-o relaţie dar tinzi să-l şantajezi cu anumite date, pedepsele sunt extraordinar de mari. Consecinţa se numeşte faptă penală. Practic pătrunzi în intimitatea unei persoane şi îţi asumi răspunderea unei sancţiuni care nu este deloc de neglijat, ea fiind între doi şi şapte ani. Există o lege specială, 161/2003”, precizează avocatul buzoian.

Internetul sau telefonul deţin informaţii care pot ajuta organele de cercetare să identifice persoana care a apelat la astfel de ilegalităţi.

”Oamenii îşi închipuie, în mod eronat, că dacă săvârşesc o astfel de faptă nu deranjează, nu vor fi aflaţi, iar urmările vor fi minore. Trebuie să ştiţi că toate aceste sisteme au în caseta lor de memorie informaţii care ne pot sugestiona şi adresa de la care s-a pornit acest virus, şi modul în care parola a fost spartă. Google oferă, de asemenea, informaţii în limita posibilităţilor celor care sunt vătămaţi şi de aici există şi un sistem la nivelul poliţiei de cercetare a acestui fel de fraude”, declară avocatul Roxana Mihaela Constantinescu.

Google stochează informaţii despre activitatea din cont şi îţi poate pune la dispoziţie orele/ IP-urile de unde a fost accesat contul tău de Gmail. Ai acces, deci, la identitatea celui care iţi intră în cont, pentru că în urma unei plângeri la Poliţie se obţine mandat de verificare a IP-ului respectiv de la ora la care s-a comis infracţiunea şi cărui calculator îi este alocat acest IP.

Specialiştii în drept spun că în majoritatea cazurilor, unele dintre victime evită să apeleze la organele de cercetare din dorinţa de a nu-şi complica existenţa. Pe de altă parte, ei spun că aceasta reprezintă o carenţă în societate.

Potrivit Articolului 42 din Legea 161/2003: 

(1) Accesul, fara drept, la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta la alin. (1), savarsita in scopul obtinerii de date informatice, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

(3) Daca fapta prevazuta la alin. (1) sau (2) este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite