
Un buzoian care a vrut să mănânce o roşie cumpărată înainte de Paşte dintr-un supermarket a rămas mut de uimire după ce a tăiat-o. În interior erau germeni de tomate, asemănători unor viermi. Specialiştii avertizează că tomatele cu seminţe încolţite încep să acumuleze solanină, o substanţă toxică existentă în plantele din familia Solanaceelor.
„Doar trei zile au stat la temperatura camerei, înainte să ne decidem să le consumăm. Soţia a crezut că sunt viermi, însă la o privire mai atentă ne-am dat seama că sunt seminţele încolţite. Am decis să aruncăm la tomberon toate cele trei kilograme de roşii cumpărate din supermaket. Pur şi simplu nu ştim ce consumăm, cu ce substanţe au fost tratate aceste roşii de le-au făcut să încolţească în asemena mod“, spune Răzvan Nicula.
Specialiştii în horticultură spun că legumele care provin din import sunt tratate chimic pentru a rezista mult de la recoltare, pe durata transportului, depozitării, însă nu totdeauna substanţele administrate îşi fac efectul.

”Tomatele cu seminţele încolţite au fost recoltate demult, sortate, transportate şi depozitate în România. Netratate corespunzător, nu ar fi rezistat mai mult de zece zile. Arată foarte bine la exterior, însă la interior sămânţa a încolţit. Iniţial, s-a intervenit chimic însă nu a fost păcălită sămânţa care a simţit că e timpul să germineze şi a transformat roşia într-un produs necomestibil”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Mai grav este, după cum avertizează cercetătorul buzoian, că roşiile cu germeni sunt toxice. „Încolţirea nu face decât să aducă în roşie cantităţi de solanină, substanţă toxică. Se ştie că tomata este din familia Solanaceelor, iar plantele din această categorie nu pot fi consumate din cauza acestei substanţe, solanina. În cazul nostru, la roşie, nu sunt cantităţi mari, însă nu recomandăm consumul acestor tomate cu seminţe încolţite“, precizează Costel Vânătoru.
Potrivit specialistului, în mod natural, o roşie rezistă aproximativ zece zile însă după o serie de tratamente poate fi păstrată nealterată până la şase luni. Gustul însă este departe de cel al roşiilor cultivate tradiţional, care ajung în pieţe din iunie până în octombrie, când cade bruma.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: