Ce efecte psihologice are confortul la serviciu şi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studii recente ale psihologilor demonstrează că atunci când avem confortul asigurat la locul de muncă şi acasă scăpăm mai uşor de grijile cotidiene, ne putem canaliza energia mai bine şi, în final, putem deveni mai productivi şi mai satisfăcuţi cu propria condiţie.

Oamenii îşi doresc, în mod natural, să trăiască într-un mediu, atât interior cât şi exterior, care să-i asigure starea de spirit pozitivă. Temperatura, calitatea aerului şi acustica sunt câteva dintre elementele care influenţează calitatea vieţii. 

Iluminarea şi culorile ambientale, spaţiul generos, contribuie şi ele la crearea unui nivel de trai benefic în interior. 

Încercările de a folosi psihologia pentru a creşte productivitatea muncii au avut ca rezultat numeroase cercetări cu privire la condiţiile optime pentru angajaţi. 

Într-un studiu de la Universitatea Sheffield Hallam (Anglia), pentru evaluarea confortului la serviciu, au fost identificate mai multe elemente. Astfel, în categoria condiţiilor fizice care sporesc confortul intră temperatura, lumina, zgomotul şi calitatea aerului. 

Mai sunt factorii care ţin de spaţiu (intimitate, planul încăperii), ergonomie (birou, scaun) şi estetică (culoare, calitate).

Studiul concluzionează că cei mai importanţi factori pentru confortul fizic sunt temperatura, calitatea aerului şi iluminarea. Atunci când acestea sunt adecvate, ne putem concentra mai bine asupra muncii. 

Un climat plăcut asupra căruia putem avea control, cum ar fi prin personalizarea biroului, ne poate ajuta să ne simţim mai motivaţi şi mai eficienţi. 

Persoanele care şi-au putut aranja singure spaţiul de lucru, prin adăugarea de plante sau fotografii, au fost mai productive cu 33% şi s-au identificat mai mult cu angajatorul, conform unui studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Experimentală.

image

Psihoterapeuţii spun că starea de spirit a omului este puternic influenţată de culorile care ne înconjoară şi combinaţiile dintre ele. O nepotrivire cromatică poate genera stări de nelinişte, agitaţie, tristeţe, aparent inexplicabile. 

”Sunt oameni pe care îi vezi că nu se pot concentra, nu pot da randament, pentru că stimulii multipli care vin la nivelul retinei. Legăturile cu ochiul transmit influxurile nervoase creierului şi de aici sentimentul că poţi continua activitatea într-o asemenea culoare sau nu”, explică medicul Maria Cristache. 

  

Specialiştii ne sfătuiesc să ţinem cont de culorile pe care le alegem atunci când decorăm apartamente, birouri sau locaţii în care ne petrecem mare parte din timp.   

”La birou, sunt recomandate culori palide, de la alb, la crem, nuanţe de bej. Faptul că laptopul, calculatorul, creează tot timpul lumina intermitentă atât de puternică care în zilele noastre, folosit la maximum, produce disconfort, face ca individul să fie veşnic irascibil, veşnic iritabil, obosit. Numai un ambient plăcut, un ambient personalizat, poate echilibra starea de confort”, spune medicul Maria Cristache.

Potrivit medicului psihiatru, dormitorul trebuie văruit în culori calde, culori vesele, cu mobilier restrâns şi adaptat vârstei, cu cât mai puţine detalii în decor, pentru a nu agresa vederea.

Clădirile bine concepute contribuie la o stare bună de sănătate, spun cercetătorii, la crearea unui mediu confortabil şi la îmbunătăţirea capacităţii noastre de a ne concentra şi îndeplini sarcini importante. 

Teoria este confirmată de un expert imobiliar. 

image

Apartamentul în care ne petrecem mare parte a timpului trrebuie să îndeplinească mai multe condiţii ca să devină locuinţa ideală, spune Cătălin Stan, administratorul unei agenţii imobiliare din Buzău. 

Poziţionarea apartamentului în bloc, etajul, vecinii, sunt aspecte care par nesemnificative la început, mai ales atunci când punem în balanţă preţul şi bugetul pe care ni-l permitem.  

”Este important deci punctul cardinal înspre care este orientat apartamentul. Dacă are ferestrele spre est, sud-est, soarele îţi va încălzi casa în prima parte a zilei, iar spre vest, nord-vest, după-amiază, iar în acest caz disconfortul se simte şi noaptea. Cel mai bine este ca locuinţa să fie spre nord, deşi poate atrage mai multă umezeală”, spune agentul imobiliar din Buzău.

Teoriile privind legătura dintre confort şi eficienţa personală se aplică şi în mediul şcolar. Studii similare arată că în cazul mobilei potrivite pentru statura şi conformaţia elevilor, descrisă de aceştia ca fiind confortabilă, s-au înregistrat rezultate pozitive. 

Pe lângă îmbunătăţirea posturii, elevii care s-au bucurat de un scaun şi de o bancă confortabile au avut mai multă energie şi rezultate şcolare mai bune, potrivit Research Gate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite