Cât de vulnerabili sunt pacienţii cu diabet şi obezitate la infecţia cu SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Marinescu este medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Dana Marinescu este medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice

În cazul persoanelor cu diabet zaharat care au contactat infecţia cu SARS-CoV-2 şi s-au prezentat la spital cu valori mari ale glicemiei, evoluţia bolii a avut un prognostic foarte grav. Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SJU Buzău, explică ce trebuie să facă un pacient cu diabet dacă se îmbolnăveşte de COVID-19.

Diabetul zaharat de tip 1 si de tip 2 sunt boli cronice, care necesită îngrijire pe tot parcursul vieţii, caracterizate printr-un status inflamator cronic. 

”Diabetul, în special însoţit de obezitate, se asociază mai frecvent şi cu deficite de micronutrienţi (vitamine şi minerale, precum vitamina D, vitamine din grupul B, antioxidanţi) ce au rol în susţinerea sistemului imun şi care sunt implicaţi într-o serie de reacţii ale sistemului imun”, spune medicul Dana Marinescu. 

Starea de inflamaţie este exacerbată în timpul infecţiei cu noul coronavirus, ceea ce duce la apariţia complicaţiilor severe, iar deficitele de micronutrienţi sunt asociate cu o creştere a virulenţei în astfel de infecţii. 

O altă explicaţie unanim acceptată, spune medicul buzoian, este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, in special controlul glicemic slab. Un factor de risc major pentru evoluţia severă a pacienţilor cu diabet, obezitate si COVID-19 este şi vârsta, persoanele peste 65 de ani fiind mai vulnerabile.

Panica generată de acest virus afectează întreaga populaţie, nu doar persoanele care prezintă şi alte afecţiuni. Dacă o persoană cu diabet intră în contact cu acest virus, nu înseamnă că infecţia este iremediabilă. 

”Şansele de supravieţuire depind de la persoană la persoană. Ce trebuie să facă pacientul este să îşi urmeze în continuare tratamentul şi să aibă grijă la glicemi”, explică medicul Dana Marinescu.

Dr. Dana Marinescu oferă informaţii cu privire la semnele care pot sugera o infecţie cu SARS-CoV-2. Şi aici enumeră:

Tuse uscată persistentă mai multe zile;

Modificarea respiraţiei, fie prin resimţirea acesteia ca fiind dificilă sau lipsă de aer;

Gât uscat;

Durere/presiune persistentă în piept;

Febră persistentă;

Pierderea bruscă a gustului şi a mirosului;

Dureri de cap, tulburări digestive, scaune diareice, vărsături.

Medicul Dana Marinescu oferă câteva indicii şi în ceea ce priveşte momentul în care persoana bolnavă ar trebui să se adreseze medicului de familie, sau medicului curant diabetolog:

Când prezentaţi semnele de mai sus sau când acestea se agravează;

Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat;

Când depistaţi corpi cetonici în urină;

Când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveţi o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată);

Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi;

Când aţi rămas fără medicaţie sau consumabile;

Orice altă stare legată de situaţia dvs. (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simţiţi bine, indiferent de motiv.

Precauţii:

Să bea o cantitate de lichide suficientă. Hidratarea corespunzătoare, minimum 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăţi în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitarea consumului de cafea/băuturi cu cafeină!

Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal, sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei;

Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl, consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70 mg/dl. 

Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea! Notaţi-le în jurnal şi comunicaţi-le medicului!

Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv!

Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.

Monitorizaţi tensiunea!

Monitorizaţi temperatura!

Recomandări specifice:

Reduceţi numărul de persoane cu care intraţi în contact;

Evitaţi contactul cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute;

Reduceţi deplasările, reduceţi timpul petrecut în afara casei. Pentru cumpărături urgente desemnaţi o singură persoană;

Curăţaţi suprafeţele cu care vin în contact mai multe persoane cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;

Nu utilizaţi împreună cu alte persoane aceeaşi veselă, aceleaşi haine sau prosoape;

Evitaţi să vă atingeţi faţa, ochii, nasul şi gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite