Cât de profitabilă este afacerea cu fructe de pădure în România. Fermierul care produce mii de kilograme de zmeură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de euro profit într-un an la o mie de metri pătraţi de plantaţie de zmeur; cu asta se mândreşte un producător buzoian care aprovizionează pieţe din mai multe judeţe cu fructe de pădure. Dănuţ Panait îşi permite să plătească 60 de lei pe zi muncitorilor însă nu prea are cui să-i ofere. Din ferma sa, zmeura pleacă la 13 lei kilogramul, însă ajunge în pieţe la peste 20 de lei.

Cultivă de mulţi ani zmeură în spatele casei însă niciodată nu i-a mers aşa de bine ca în ultimii ani. 

”Anul acesta a apărut mai devreme, după data de 27 mai, cu o săptămânmă mai devreme datorită căldurilor excesive. Un singur impediment am întâlnit până acum faţă de anii anteriori poate în ultimii zece ani: o secetă excesivă de trei luni”, a spus Dănuţ Panait.

Ferma lui se află la Poşta Câlnău, la 15 kilometri distanţă de municipiul Buzău. ”Nu am schimbat preţurile faţă de anul trecut, la tarabe în pieţe se văd preţuri mai mari poate datorită transportului, datorită comercianţilor. La noi pleacă undeva la 13 lei kilogramul din fermă  iar în piaţă cel puţin la Buzău ajunge la 25 de lei kilogramul. Ne permitem şi un preţ mai mic de atât pentru engrosişti care ridică de la noi cantităţi mai mari de 100 de kilograme”

Produce aproximativ 500 de kilograme zilnic de zmeură pe care le livrează în judeţe din sudul şi estul ţării.

”Am livrat deja la Braşov, Bârlad, Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Vaslui chiar. Pentru destinaţii mai îndepărtate se pune problema perisabilităţii. La Bârlad livrarea se face noaptea. Fructe de pădure găsiţi zilnic, adică intensiv, până în luna septembrie, după care din septembrie până în noiembrie  recoltăm doar de două ori pe săptămână şi vor fi mai puţine şi mai scumpe. Practic ce se culege astăzi în mod normal şi igienic ar fi ca în două zile să fie vândut la tarabe, a treia zi să fie direcţionate în alte direcţii. Noi o recoltăm un roşu foarte deschis  iar atunci când ajunge grena  mai este bună încă o zi, după care nu mai au gust. Trebuie să fie tărişoare”, declară Dănuţ Panait (foto jos).

Imagine indisponibilă

Cultivarea zmeurei este o afacere bănoasă, spune fermierul buzoian, care de opt ani are grijă de butaşii plantaţi pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi.  ”O mie de metri îţi aduce un profit de 4.000 de euro pe tot cursul anului. Nu aş recomanda însă nimănui să pornească de la o mie de metri. Îţi trebuie 3.000 de metri pătraţi ca să trăieşti decent”, spune fermierul buzoian.   

Peste o săptămână, va începe culesul şi la mure, pentru care fermierul buzoian caută forţă de muncă, atât din rândul sătenilor cât şi al turiştilor cărora le oferă posibilitatea să-şi culeagă singuri fructele.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite