Cârnaţii de Pleşcoi, în drum spre Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16 produse româneşti, printre care şi cârnaţii de Pleşcoi, sunt în faza avansată de certificare la nivel european. Până în prezent, doar magiunul de Topoloveni este recunoscut la nivel european. În scurt timp, şi delicioşii cârnaţi de la Buzău s-ar putea găsi în magazinele ţărilor europene.

Recunoaşterea gustoşilor cârnaţi din zona Buzăului ar aduce numai avantaje producătorilor, care astfel ar putea ajunge să exporte preparatele în alte ţări europene şi ar elimina şi concurenţa neloială. În ultimul timp, la mai toate magazinele se pot observa în galantare cârnaţi de Pleşcoi, însă puţini ştiu că nu toate preparatele comercializate sunt într-adevăr făcute după reţeta tradiţională.


După primirea certificatului de înregistrare la nivel european, concurenţa neloială ar fi eliminată şi astfel vor fi comercializaţi doar cârnaţii originali.
„În momentul în care cârnaţii vor fi certificaţi, aceştia vor fi preparaţi doar de unităţile care fac parte din Asociaţia Producătorilor şi astfel ar dispărea concurenţa neloială", ne-a spus Traian Papuc, producător de cârnaţi de Pleşcoi.


Exportaţi cu uşurinţă


O firmă din Buzău a reuşit deja să exporte delicatesele buzoiene în Spania şi Italia, însă în scurt timp, cârnaţii ar putea ajunge pe mesele tuturor europenilor.
Certificare preparatelor de Pleşcoi la nivel european ar putea facilita exportul acestora şi astfel ar aduce un profit bun producătorilor.


„Suntem foarte aproape de certificarea europeană, urmează să primim un certificat. Când preparatele vor intra la produse tradiţionale, producătorii „pârâţi" nu se vor mai putea folosi de denumirea cârnaţilor de Pleşcoi, va trebui respectată reţeta originală. Pentru noi, producătorii, va fi facilitat exportul", ne-a declarat Gheorghe Niţă, producător de cârnaţi de Pleşcoi.


Dacă cele 16 produse propuse vor trece de procedurile complicate ale certificării, europenii vor putea avea pe masă multe dintre delicatesele româneşti, precum păstrăvul afumat de Braşov, caşul de Oaş ori salamul de Sibiu.


Productorii vor trebui să investească


„Societatea noastră respectă reţeta orginală transmisă din strămoşi pentru că ştim că cel mai mult contează calitatea. Noi uscăm cârnaţii în nişte spaţii mari unde tot timpul este aer filtrat. Când am amenajat aceste spaţii am investit patru milioane de euro, dar merită", ne-a spus Gheorghe Niţă, producător de cârnaţi de Pleşcoi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite