Buzoienii vor putea circula gratuit cu autobuzele de pe liniile urbane

Buzoienii vor putea circula gratuit cu autobuzele de pe liniile urbane

Transportul în comun va fi gratuit în Buzău, dar numai cu mijloacele societăţii Trans Bus. Este promisiunea edilului-şef al municipiului Buzău, care spune că decizia s-ar putea lua în perioada imediat următoare. După ce scapă de o rată pe investiţii, municipalitatea va putea majora subvenţia la transportul local, astfel încât să nu mai fie nevoie de vânzarea biletelor.

Ştiri pe aceeaşi temă


În prezent, municipalitatea buzoiană achită societăţii de transport în comun din municipiu o subvenţie care înseamnă 84 la sută din veniturile societăţii în timp ce numai 16 la sută din venituri provin din vânzarea de bilete. 

„În acest moment cu transportul în comun merg cei care merg la locurile de muncă şi nu au un mijloc de transport iar ceilalţi merg practic gratuit. Să ştiţi că viitorul ăsta este. Transportul în comun şi în Europa, în oraşe similare este gratuit. De altfel, acest lucru se întâmplă acum şi la Ploieşti şi Timişoara unde transportul în comun este gratuit. Diferenţa de subvenţie nu ar mai fi atât de mare şi ar putea fi plătită de municipalitate. Dacă scăpăm de ratele la investiţii de 300 de mii de lei pe lună am putea introduce transportul gratuit şi cred că acolo ne îndreptăm”, a declarat primarul Constantin Boşcodeală.

Municipalitatea a mai anunţat că intenţionează să achiziţioneze spre final de an un nou lot de autobuze pentru societatea Trans Bus. 

„Vrem să mai luam 10 autobuze dar până acum s-au prezentat la licitaţii numai producători de renume gen Mercedes, care au un preţ destul de mare. Sincer, nu ne putem permite. Avem nevoie de încă 10 autobuze pentru că în situaţia în care se defectează 3 maşini în acelaşi timp există riscul de a nu putea acoperi un traseu. Poate vom reuşi să găsim acele maşini care să ofere un raport echitabil calitate-preţ, mai ales că din luna august terminăm leasingul la actualele autobuze”, a declarat primarul Constantin Boşcodeală.

De asemenea, adilii au anunţat că alternativa de tip maxi-taxi la transportul în comun oferit de Trans Bus va fi substanţial îmbunătăţită de la începutul lunii mai. Mijloacele de transport vizate vor trebui să asigure condiţii civilizate pentru călători, să fie dotate cu instalaţii de climatizare, cu centuri la fiecare scaun şi cu o rampă pentru accesul persoanelor în cărucior. De asemenea, în interiorul mijlocului de transport trebuie amenajată o zonă pentru căruciorul handicap dotată cu sistem de ancorare şi cu centură de siguranţă.

Operatorii de transport care se vor prezenta la licitaţie cu autovehicule care nu dispun de minimul de dotări solicitat, vor fi respinşi. Din luna mai, doar 50 de maxi-taxi vor deservi transportul în comun din oraş şi numai dacă vor îndeplini condiţiile cerute de lege.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: