Buzăul are trei dintre depozitele de deşeuri neînchise la termen pentru care România a fost amendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

România va suporta consecinţele neînchiderii unui număr de 68 de depozite de deşeuri neconforme. Curtea Europeană de Justiţie a stabilit la 1.185.000 de Euro cuantumul sancţiunii împotriva statului român, sumă forfetară, şi plata unor penalităţi cuprinse între 2.000 şi 124.000 de euro/zi de întârziere. Buzăul are trei dintre depozitele de deşeuri neînchise la termen.

Dintre cele 68 de depozite de deşeuri neconforme pentru care România este obligată să plătească bani grei pentru că nu şi-a respectat angajamentele de mediu luate în faţa Comisiei Europene, trei sunt în judeţul Buzău. 

Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat. Autorităţile spun că în două dintre cazuri, termenul de închidere nici nu poate fi estimat.

La cele trei depozite din judeţul Buzău, comisarii de mediu au efectuat mai multe verificări de-a lungul timpului, iar amenzile aplicate au fost cele maxime, de 100.000 lei. Dacă depozitul de deşeuri de la Nehoiu ar putea fi închis în două luni şi jumătate, nu acelaşi lucru se poate spune despre Fermit şi Venus Oil Reg unde procedurile sunt destul de complicate.

„Scrisoarea este deja redactată. Nu ştiu dacă mai există posibilitatea ca Statul Român să întoarcă această decizie a Tribunalului de Justiţie. Sper ca Nehoiu să poată fi închis până la sfârşitul anului, pentru că deja şi-au luat autorizaţii, inclusiv cea de construcţii, şi-au făcut şi proiectul. Păcat că dacă înţelegeau mai demult nu ajungeam în situaţia asta. Probleme mari sunt însă la Fermit şi Venus Oil Reg. Din păcate, statul plăteşte din banii noştri. Când se dă o amendă, se aplică o penalitate, de undeva ar trebui să se recupereze acei bani“, a precizat prefectul Carmen Ichim.

Penalităţile cuprinse între 2.000 şi 124.000 de euro/zi de întârziere vor fi calculate de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014 şi achitate periodic. De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a avertizat că responsabilitatea pentru închiderea depozitelor de deşeuri aparţine, în totalitate, autorităţilor locale, iar sancţiunile inevitabile, impuse de Bruxelles, vor fi suportate de la bugetele locale.

Iniţial, România era obligată să închidă sau să reabiliteze până la data de 16 iulie 2009 un număr de 109 situri necontrolate care, deşi nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o ameninţare pentru sănătatea umană şi pentru mediu. 

Ulterior, numărul depozitelor neconforme a ajuns la 68, acestea fiind amânate pentru remediere şi închidere până în decembrie 2016. Pentru nerespectarea termenului, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană, la Curtea de Justiţie a UE printr-o cerere introdusă la data de 23 mai 2017.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite