Buzăul este încă sub ameninţarea fenomenelor meteo periculoase. Autorităţile promit ajutoare VIDEO

Buzăul este încă sub ameninţarea fenomenelor meteo periculoase. Autorităţile promit ajutoare VIDEO

Sursa I. Bunilă

Autorităţile promit ajutoare financiare pentru buzoienii care s-au confruntat cu viiturile. Unele cele mai afectate comune din Buzău sunt Beceni şi Lopătari. Zona de munte se află în continuare sub avertizări de ploi şi viituri.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Autorităţile încearcă să îşi facă o imagine completă asupra pagubelor produse de viituri. 
 
Într-o videoconferinţă la care au participat toţi prefecţii din ţară, pe tema bilanţul inundaţiilor, premierul Florin Cîţu a anunţat că persoanele afectate de ploile torenţiale, vor primi ajutoare de urgenţă.
 
Prefectura a evaluat situaţia creată ca urmare a fenomenelor meteo din ultima perioadă.
 
Astfel, la nivelul Prefecturii Buzău a fost organizată o comisie care va stabili ce pagube au fost înregistrate în fiecare dintre comunele judeţului, în vederea acordării de ajutoare financiare. 
 
Printre cele mai afectate localităţi se numără comuna Beceni. Din pricina viiturilor, la Lopătari mai multe căi de acces pietonale şi poduri din tuburi, destinate circulaţiei auto, au fost distruse.
 
Evaluările în teren vor continua în următoarea perioadă, astfel încât să se stabilească unde pot fi acordate despăgubiri şi cuantumul acestora. Zona de munte se află în continuare sub avertizări de ploi şi viituri.
 
 
Potrivit hidrologilor, până la ora 21:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri.
 
Se pot înregistra depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Bâsca Mare – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Pătac – amonte S.H. Varlaam, Căşoca Mare şi Ghiurca Mare (afluenţi ai râului Buzău), din judeţul Buzău.
 
”Totodată, fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Cernat (afluent al râului Bâsca Mare) şi Căşoca Mare – bazin superior” , anunţă Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
 
Conform prognozei de specialitate, până la ora 00:00, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de viituri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sita Buzăului – amonte S.H. Baniţa, respectiv Bâsca Mare – bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Buzău şi Covasna). 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Urmăriri şi bătăi ca-n filme, pe stradă, în Buzău. Ţinta agresorilor: un activist civic

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările