Buzău: Stela Duţă a ajuns o mare campioană după o copilărie petrecută în orfelinate

Buzău: Stela Duţă a ajuns o mare campioană după o copilărie petrecută în orfelinate

Stela Duţă se antrenează cu maestrul Voicilaş

Stela Duţă nu măsoară  mai mult de un metru şi jumătate, dar a reuşit să le bage multora spaima în suflet, pentru că în ciuda staturii nu se teme de nimeni şi de nimic. A făcut multe victime, dar numai în ringul de box unde de vreo şapte ani face performanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curajul l-a dobândit în casa de copii unde a ajuns după ce a fost abandonată şi unde a crescut. A fost abandonată la naştere în maternitate, a crescut până la 7 ani în orfelinatul de la Râmnicu Sărat. Transferată la Centrul de Plasament Buzău a urmat clasele elementare, iar restul studiilor le-a făcut la Centrul de Plasament de la Stâlpu.

Fire rebelă, Stela a părăsit pentru câţiva ani centrul fără să termine opt clase. A avut însă noroc pentru că părintele Mihail Milea i-a făcut loc în aşezământul pe care Fundaţia Sfântul Sava îl patronează la Câmpeni. A petrecut acolo trei ani, timp în care a ajutat bătrânii cazaţi acolo. Până la 18 ani a stat la Câmpeni. A încercat alte câteva variante de reintegrare în centre de plasament, dar ajunsese deja la vârsta majoratului şi nu mai era loc pentru ea.

Boxul i-a schimbat destinul

O şansă incredibilă  i-a schimbat însă destinul. Pe 7 ianuarie 2002 a bătut la uşa secţiei de box de la Clubul Sportiv Municipal unde l-a întâlnit pe antrenorul Constantin Voicilaş cel care avea s-i devină mentor şi părinte. Maestrul Voicilaş a sesiszat momentul dificil în care se afla fata şi i-a întins o mână de  de ajutor.

Două canapele în vestiarul sălii de box, o saltea şi lenjerie adusă de antrenor de acasă i-au devenit culcuş. A început îndată antrenamentele la box şi a început să progreseze. În mai puţin de trei luni s-a clasat pe locul II pe ţară la Cupă României.  Constantin Voicilaş i-a aranjat trei meciuri pe care le-a câştigat şi şi-a făcut o carte de vizită în lumea sportului .

Şcoală şi performanţe sportive

A reluat şi şcoala pe care o abandonase ,iar performanţele sportive au început să se ţină lanţ. A ieşit vicecampioană naţională 2002, ajungând în prezent să aibă o vitrină cu trofee de invidiat de orice mare campion din România:  şapte locuri I în Cupa României de seniori, şapte titluri de campionă naţională de senioare, 3 medalii de aur la Campionatele UE, de 2 bronz campionatele europene, 2 titluri de campioană europeană de senioare, 2 de vicecampioană mondială de senioare. 

Acum boxează la CSM Buzău şi colaborează cu clubul Steaua. În acelaşi timp frecventează de doi ani cursurile de antrenori pe care le termină în 2 luni. Speră să pregătească la Buzău pentru că are fler, are ochi şi ar putea să ajungă antrenor. Pţnă atunci se pregăteşte pentru Olimpiada din 2012 la care speră să poată participa. 

Întrebări şi răspunsuri

În ringul de box eşti foarte curajoasă, în afara lui de ce anume te temi?

Mă tem doar de singurătate. Am fost tot timpul în colectivitate. Am fost în echipă şi îmi să mă contrez, să petrec cu colegii. Mi-e teamă să rămân singură .

Cui îi eşti recunoscătoare pentru ceea ce ai realizat

Îi mulţumesc lui Dumnezeu şi maestrului Voicilaş, familiei Voicilaş, dar şi antrenorului Adrian Lăcătuş de la lotul naţional care m-a acceptat-o aşa cum sunt cu firea mea. A luat ca prioritate valoarea sportivă. 

Ce –i place

Îmi place foarte mult să joc fotbal. Cred că lotul feminin de box împreună cu care joc fotbal când avem timp ar bate o echipă de divizia C. Merg la meciuri la Steaua, că ţin cu Steaua. Jucătorul meu prefereat era Rădoi, acum nu mai am un jucător favorit. Îmi palce dansul, înotul şi tenisul de masă.

 Ce nu-i place

Nu-i palce să i se impună  în afara vieţii sportive. Să fie păcălită şi minţită  sau luată peste picior. Dacă e luată peste picior sare la scandal.nu-i place să vadă oameni amărâţi mi se rupe sufletul când îi văd pt ca am trecut şi eu prin ce trec ei ajută cu puţin. Merg la biserică am credinţa mea. 


Născută: 18.03. 1982 Râmnicu Sărat

Studii: Şcoala Profesională  de Confecţii, Liceul Sportiv Buzău

Ocupaţie: Salariată la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti

Stare civilă: necăsătorită

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: