Buzău: Prostituatele, speriate de perspectiva de a lucra legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Prostituatele, speriate de perspectiva de a lucra legal
Buzău: Prostituatele, speriate de perspectiva de a lucra legal

De ruşine ori de teamă că vor fi obligate să-şi achite amenzile de zeci de mii de lei, niciodată plătite, femeile nu vor legalizarea.

Tot mai discutată în societate, legalizarea prostituţiei are un duşman chiar din rândurile categoriei sociale direct vizate. Astfel, fetele preferă să rămână în continuare pe centură şi să rişte să se îmbolnăvească decât să lucreze într-un cadru organizat şi să achite taxe la stat.


Potrivit poliţiştilor, în acest moment în Buzău sunt cel puţin 20 de femei care îşi câştigă existenţa vânzându-şi trupul la drumul mare. Majoritatea sunt venite din alte oraşe şi recunosc că practică această meserie de mulţi ani.


Frica de Fisc, mai tare ca ruşinea
Femeile susţin că îşi cumpără singure prezervative şi îşi plătesc şi controalele medicale pe care la fac cam o dată la o lună. Toate spun însă că nu sunt de acord cu legalizarea prostituţiei. Nu vor să dea statului nimic din ceea ce câştigă, dar mai ales nu vor ca în cartea de muncă să le fie trecută meseria. “Sunt în stradă de nouă ani. Câştig destul de bine, nu pot să mă plâng. Am ajuns prostituată după ce am fugit din căminul în care m-au abandonat părinţii, din Focşani. Am 28 de ani şi mai pot să fac asta încă zece ani. Dupa aceea vreau să îmi caut o slujbă ca lumea şi să îmi fac şi carte de muncă, să pot să iau pensie la batrâneţe. Nu vreau acum carte de muncă, să îmi scrie acolo ne-a declarat Nela, una dintre prostituatele buzoience.


Femeile de pe varianta buzoiană au fost sancţionate până acum cu amenzi în valoare de zeci de mii de lei. “Pe mine m-a luat poliţia de nu ştiu câte ori. La un moment dat aveam vreo 550 de milioane, amenzi de plătit. Dacă îmi fac ăştia carte de muncă, îmi opresc din salariu ca să îmi plătesc datoriile. Normal că nu sunt de acord”, ne-a spus Alina, o altă prostituată. Fetele se gândesc şi la viitor.

 
Multe dintre ele îşi doresc un acoperiş sigur deasupra capului dar spun că nu îşi vor cumpăra nimic pe numele lor pentru că ştiu că ar fi obligate să îşi plătească datoriile.


Argumentele autorităţilor
Reprezentanţii statului nu înţeleg de ce femeile care practică această meserie nu vor sa le fie încheiat forme legale, în cazul în care acest lucru ar fi posibil. ”O carte de muncă inseamnă, în primul rând, drepturi: asistenţă medicală gratuită, vechime în muncă, ceea ce însemnă automat drept la şomaj şi la pensie, ar putea să contracteze un credit. Sunt şi obligaţii: plata impozitelor şi a taxelor, achitarea amenzilor. Probabil ca asta le determină să nu îşi dorească un contract legal”, este de părere Valeriu Dimciu, director adjunct al AJOFM Buzău. „Munca legală implică şi obligaţii, probabil acesta este motivul refuzului”, săune Valeriu Dimciu, director adjunct al AJOFM Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite