Buzău: Portret: Constantin Voicilaş, antrenorul care a revoluţionat boxul feminin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Portret: Constantin Voicilaş, antrenorul care a revoluţionat boxul feminin
Buzău: Portret: Constantin Voicilaş, antrenorul care a revoluţionat boxul feminin

Maestrul buzoian a dat sportului românesc primele campioane de box.

S-a dedicat toată viaţa boxului masculin însă a gustat succesul abia după ce a început să antreneze fete. Aşa poate fi descris, în câteva cuvinte, cariera buzoianului Constantin Voicilaş, antrenorul care a revoluţionat boxul feminin din ţara noastră. A avut curajul, la începutul deceniului, să aducă în ring câteva reprezentante ale sexului frumos şi, după numai doi ani de muncă, mâinile sale au început să modeleze campioane pe bandă rulantă.

Constantin Voicilaş este un prahovean născut şi crescut până la vârsta de 21 de ani în comuna Starchiojd. În 1971 s-a mutat la Buzău, unde i se născuse unul dintre părinţi, şi în acelaşi an a cerut transferul de la clubul de box Petrolul Ploieşti, la Constructorul Buzău. După alţi patru ani, s-a apucat de antrenorat, la CSM Buzău, unde activează şi acum. „Pe vremea lui Ceauşescu am fost opt ani în producţie şi am făcut voluntariat, plătit la ore. Între 1983 şi 1989 am trăit numai din box, la limita decenţei, însă abia de câţiva ani pot spune că boxul îmi aduce beneficii materiale şi spirituale. La 1.65 metri ai mei, nu am reuşit să fiu un sportiv de valoare şi asta m-a făcut să lupt mai târziu să devin un antrenor din ce în ce mai bun”, ne-a spus maestrul Voicilaş.

La sfârşitul anilor ’90, Constantin Voicilaş a avut inspiraţia să aducă la sala de antrenament o fată, moment care a însemnat debutul unei perioade strălucite a carierei sale. „Prima mea sportivă a fost Mariana Răducanu, venită de la casa de copii, o sportivă extrem de talentată care a avut dezavantajul de a fi mică de înălţime”, şi-a amintit Voicilaş.
Prima performeră se numeşte Camelia Negrea, care provenea tot dintr-un centru de plasament buzoian.

După numai doi ani de efort pe ringul de box, sub îndrumarea maestrului Voicilaş, Camelia Negrea a devenit prima campioană a Româniai la box feminin, în anul 2001, după o finală în compania celeilalte buzoience, Mariana Răducan. Pe parcurs, Camelia a umplut vitrina clubului buzoian cu câte o medalie de aur, argint şi bronz, la Campionatele Europene şi două medalii de bronz la Mondiale. Cele mai mari satisfacţii le-a trăit după venirea la club a Stelei Duţă, o altă fată sărmană de la casa de copii,  care nu a avut nevoie de foarte mulţi ani să devină cea mai titrată pugilistă a României.

”Stela mi-a adus două titluri de vicecampioană mondială încă de la început. Datorită ei am văzut peste zece ţări din lume, am trăit momente de fericire maxime, o dată cu succesele ei, şi toate astea ne-au apropiat atât de mult încât am devenit părinţii ei adoptivi. Fetele de la centrele de plasament s-au dovedit a fi adevărate luptătoare în viaţă şi pe ringul de box. Am ştiut să mă comport cu ele, ele au simţit căldura, prietenia din mine şi automat a intervenit respectul în relaţia noastră. Le spuneam, domnişoară, aici nu e bine, ele înţelegeau din respect şi se corectau imediat”, ne-a explicat antrenorul Voicilaş secretul succesului său în lumea boxului feminin.

Voicilaş ne-a explicat şi tainele deveniri sale, de la un pugilist mediocru, la un antrenor medaliat: „Nefiind un sportiv bun, am căutat pe parcursul vieţii prietenia unor sportivi mari, precum fraţii Cuţov, Gheorghe Simion şi copiii săi, Marian şi Dorel, Titi Tudor, Relu Auraş. De la fiecare am smuls câte ceva, am pus cap la cap şi cu multă perseverenţă m-am perfecţionat”. 

Pentru Constantin Voicilaş, „progresul” este laitmotivul existenţei sale ca sportiv iar ţelul său este să evolueze „de la boxer de Daciadă, la antrenor de Olimpiadă”. 

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

De ce aţi ales să antrenaţi în lumea boxului feminin?
„Am prevăzut că va fi un job rentabil şi am început investiţia printr-un club particular, Box Club Voicilaş, în 1998, când boxul feminin nu exista la federaţie. Era o perioadă când pugilismul feminin era practicat de câţiva antrenori curajoşi. În 2001, când boxul feminin s-a afiliat la federaţie, am transferat fetele la CSM, fără nicio pretenţie şi în acelaşi an Buzăul a avut prima campioană a boxului feminin.”

În sport, prin ce diferă fetele de băieţi?
„Prin construcţia lor, fetele sunt mai ascultătoare, mai sensibile, mai atente la indicaţii, ceea ce le ajută să prindă mai bine arta pugilatului. Având în vedere că am crescut acasă două fete care mi-au dat satisfacţii, pot afirma că eram deja calificat pentru munca de pregătire a fetelor”.

Ce-i place: „Boxul îl mănânc pe pâine, yiua, noaptea, dimineaţa. Ca azi, l-oi sluji şi mâine şi-o să-l iubesc toată viaţa. A, şi îmi mai place să scriu versuri, mai precis descriere epigramată”.

Ce nu-i place: „Minciuna şi hoţia, din care am avut parte din plin pe toată durata carierei mele. Am avut de suferit, când am fost împotriva federaţiei şi chiar am fost dat afară de la trei lotuzri naţionale, pentru atitudinea mea”.

PROFIL:
Născut – 6.06.1950, comuna Starchiojd, Prahova
Meseria – antrenor de box, CSM Buzău
Căsătorit, 2 fete

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite