Buzău / Portret: Daniel Uruc, un karateka în Naţionala de hochei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A practicat, întâi, arte marţiale, dar după aproape patru de experienţă în hochei, a ajuns să facă parte din Lotul Naţional şi a fost cooptat în echipa de la Ploieşti.

Daniel Uruc a iubit sportul de la o vârstă fragedă. Iniţial a început să practice karate, iar în urmă cu patru ani a ales sportul pe gheaţă.

„Când s-a format echipa la Buzău am mers şi eu. Iniţial, am vrut să fac rugby, dar când am văzut că se deschide un club de hochei am fost bucuros. Şi m-am gândit ca dacă în Buzău tot nu a fost niciodată hochei, am zis să îl încerc, că poate iese ceva”, îşi aminteşte Daniel.

Prima zi a debutat cu un patinaj pe gheaţă, iar la final a întrebat ce post va ocupa, antrenorul spunându-i că va fi portarul echipei. „Eu am fost bucuros, tatăl meu nu era prea încântat pentru că el considera că e un post în care stai şi nu prea faci multe lucruri, dar eu am văzut la antrenamente că nu este chiar aşa. O perioadă de timp am făcut antrenament fără echipament, doar cu o crosă, iar într-un final de săptămână a venit echipa naţională de hochei şi ne-a adus echipamente. Dar nu a fost şi echipament de portar, ci doar de jucător. Am făcut rost de un echipament şi imediat am avut primul nostru meci, un amical cu Olimpia Ploieşti”, ne-a spus hocheistul.

De atunci au început serios antrenamentele şi totodată competiţiile. „Am avut un turneu la Suceava şi am ieşit pe locul patru, dar cele mai mari emoţii le-am avut la primul meci pentru că antrenorul avea aşteptări de la noi, jucătorii erau cam mici şi nu prea înţelegeam noi. Dar acum am ajuns să mă antrenez de patru ori pe săptămână. Pe timpul iernii ne antrenăm pe gheaţă, dar acum când e cald ne antrenăm cu rolele pe asfalt. Nu prea se compară gheaţa cu asfaltul, dar eu mai am ocazia şi mă antrenez şi la Miercurea Ciuc”, explică Daniel.

Anul trecut a primit şi o veste nemaipomenită care l-a bucurat enorm: a fost convocat la echipa naţională.

„În vacanţa de vară am mers la Festivalul Olimpiadei Tineretului European unde am fost chemat eu şi un coleg de-al meu la o selecţie. Am avut un cantonament de o săptămână destul de intens şi de obositor. Îmi amintesc şi acum că mă aflam la bunica mea când m-a sunat tata şi mi-a zis că are să-mi dea o veste bună, că am fost cooptat în echipa naţională”, ne-a povestit Daniel Uruc.

Atunci, Daniel a avut şansa să fie ales din 12 portari, el reuşind să ocupe locul trei. În decembrie anul trecut a avut şi primele meciuri alături de Naţională.

„Am fost în Ungaria şi am jucat cu Slovenia, Ungaria, nu pot să spun că am obţinut rezultate foarte bune, dar suntem la început. Acum este greu să împac şi şcoala şi hocheiul, dar cel mai mare vis este ca în 2013 să ajung în Austria la Olimpiadă, dacă nu reuşesc mă voi bucura că am ajuns până aici”, mai spune interlocutorul.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt diferenţele dintre meciuri?

În echipa locală te înţelegi foarte bine cu jucătorii pentru că îi cunoşti bine, le cunoşti tactica şi defectele. Ştim când trebuie să ne ajutăm unii pe alţii. Pe când la lot totul depinde de tine, acolo este jocul strict pe post, toate trebuie făcute ca la carte, nici nu ne cunoaştem bine, sunt 20 de jucători de la Miercurea Ciuc, eu de la Buzău, alţii de la Steaua şi Chimistul Bucureşti.

Ce calităţi trebuie să aibă un hocheist?

Nu orice om poate practica hocheiul pentru că sunt oameni care nu au viteză. Aici trebuie să ai şi îndemânare cu crosa, trebuie să ai şi viteză în picioare şi să fii inteligent chiar dacă unii consideră că hocheiul are multe lucruri matematice, eu consider că acest sport se bazează pe antrenamente.

Ce-i place
În timpul liber îmi place să fac sport, să joc baschet, câteodată mă mai relaxez la televizor sau jucându-mă la calculator. Îmi plac oamenii care au curajul să-mi spună în faţă ce gândesc şi cei sinceri.

Ce nu-i place
Nu îmi plac persoanele cu două feţe, cele care mă vorbesc în spate. Nu îmi plac cei care critică sportul fără să cunoască, orice sport are frumuseţea sa şi trebuie apreciaţi oamenii care depun o muncă să facă ceva bun. Nu prea îmi place să mă trezesc dimineaţa, dar nu am de ales.

Profil
Născut: 29 octombrie 1997, Buzău
Ocupaţie: elev în clasa a şaptea la C.N. B.P Hasdeu, sportiv legitimat Olimpia Ploieşti
Familie: singur la părinţi

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite