Bolnavii de SIDA: suntem blestemaţi de două ori

Bolnavii de SIDA: suntem blestemaţi de două ori

Peste 100 de buzoieni sunt infectaţi cu virusul HIV

Cei peste 100 de buzoieni care trăiesc drama de a fi infectaţi cu virusul HIV sau de a fi bolnavi de SIDA au format o comunitate a lor, marginalizaţi de familii şi de prieteni. Aceştia de întâlnesc periodic la sediul Asociaţiei Prosănătatea care se ocupă de apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor seropozitive. Se luptă cu toţii să convingă societatea să îi accepte şi să îi informeze că boala nu se ia prin relaţii so

Ştiri pe aceeaşi temă

În judeţul Buzău cele peste o sută de persoane seropozitive au vârste cuprinse între 0 şi 75 de ani. Dintre aceştia, doar trei la sută au contactat boala pe cale sexuală. Restul s-au îmbolnăvit fie prin injecţii cu ace infectate, fie la stomatolog. Mulţi au fost depistaţi de medicii infecţionişti dar nu ştiu cum s-au îmbolnăvit sau de câtă vreme au virusul. Sunt însă şi copii foarte mici care s-au născut cu boala moştenită de la mamele seropozitive.

Persoanele infectate nu spun niciodată că sunt bolnave tocmai de teama de a nu fi marginalizate. Reprezentanţii asociaţiei Prosănătatea angajată în spirijirea persoanelor cu HIV-SIDA atrag atenţia asupra faptului că la nivelul judeţului Buzău, ca de altfel, la nivelul întregii ţări pesoanele care luptă cu această gravă problemă de sănătate, se izbesc de foarte multe ori de intoleranţa celor din jur care îi stigmatizează.

Din cauza necunoaşterii suficiente a amănuntelor legate de metodele de transmitere a bolii, în scoli, la locul de muncă, în dispensarele medicale stomatologice, copiii sau adulţii cu HIV -SIDA sunt marginalizaţi.

"Am avut un caz cu o tânără care s-a dus la meternitatea din Buzău a spus că este seropozitivă şi că vrea să i se facă cezariană ca să scadă riscul de a infecta şi copilul. Medicii au trimis-o la Bucureşti iar acolo i s-a spus să se întoarcă la ea în judeţ că sunt medici şi acolo. A revenit la Buzău şi niciun medic nu a vrut să îi facă cezariană. A născut pe cale naturală şi copilul bineînţeles că este seropozitiv. Şi nu este singurul caz", ne-a mărturisit directorul asociaţiei Prosănătatea.

Tocmai din cauza acestor probleme, cei infectaţi preferă compania celor ca ei. Se întâlnesc la sediul asociaţiei şi pun la organizează acţiuni care au drept scop informarea oamenilor. Sunt bucuroşi dacă la fiecare campanile reuşesc să facă să înţeleagă măcar o singură persoană ce înseamnă boala lor şi faptul că nu se ia prin relaţii sociale.

Problema HIV SIDA reprezintă la ora actuală, la nivel mondial, o problemă de sănătate publică nerezolvată. Îmbucurător este faptul că a crescut speranţa de viaţă a celor infectaţi. Contează foarte mult măsurile de prevenire a infectării cu HIV, iar pentru cei infectaţi deja contează să fie diagnsoticaţi în fază incipientă si să înceapă cît mai devreme tratametul.

Medicii spun că o persoană seropozitivă poate duce o viaţă normal şi poate trăi cu boala zeci de ani dacă are un stil de viaţă sănătos. Tratamentul pentru HIV SIDA este extreme de costisitor. O schemă pentru un bolnav costă statul între 1000 şi 1500 de euro pe lună.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările