Bijuteria găsită la Pietroasele, veche de 1.600 de ani, care le oferă istoricilor o informaţie preţioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Muzeul Judeţean Buzău
Sursa Muzeul Judeţean Buzău

Inventarul funerar dintr-un mormânt vechi de aproximativ 1.600 de ani este cea mai importantă descoperire din 2020 a arheologilor buzoieni. Printre vestigii se află şi un obiect de podoabă unic, care nu a mai fost găsit până acum pe teritoriul României. Este vorba despre o fibulă care, pe vremuri, ţinea locul nasturilor sau broşelor.

Mormântul descoperit la Pietroasele oferă informaţii preţioase istoricilor. Vestigiile descoperite demonstrează istoricilor că acest areal de pe actualul teritoriu al judeţului Buzău a rămas populat chiar şi după năvălirea popoarelor migratoare.

Informaţii despre noile descoperiri ale specialiştilor Muzeului Judeţean, între care şi inventarul funerar scos la lumină dintr-un mormânt vechi de aproximativ 1.600 de ani, au fost făcute publice de Ziua Culturii Naţionale, cu prilejul inaugurării unei expoziţii de artefacte.

Mormântul descoperit la Pietroasele, judeţul Buzău, aflat foarte aproape de sediul primăriei din localitate, conţine un obiect de podoabă unic. 

Este vorba despre o fibulă - agrafă care ţinea locul nasturilor sau acelor de siguranţă, cu mii de ani în urmă.

Femeia care a purtat bijuteria a trăit în zona Buzăului cu două, trei decenii înainte de îngroparea Tezaurului Cloşca cu Puii de Aur, găsit la Pietroasele. Cel mai probabil, cea care a purtat fibula făcea parte din populaţia care a rămas pe loc după năvălirea hunilor, din 376 e.n., spun specialiştii Muzeului Judeţean Buzău.

buzau

Sursa Muzeul Judeţean Buzău 

Fibula este un accesoriu care prindea mantia sau tunica şi, pe lângă rolul practic, avea şi rol decorativ. Fibulele de aur, precum cele din Tezaurul de la Pietroasele, erau specifice persoanelor de rang înalt.

Pentru istorici, descoperirea este un indiciu care demonstrează că zona Buzăului, aflată pe coridorul hoardelor migratoare, a rămas populată chiar şi după trecerea hunilor. În zona Buzăului ar fi fost chiar o ultimă rezistenţă a goţilor conduşi de Athanaric înainte de a se retrage la sud de Dunăre.

Una dintre ipotezele privind originea Tezaurului de la Pietroasa arată că însuşi regele Athanaric ar fi îngropat comoara între anii 376 şi 380 e.n., înainte de a se refugia în Imperiul Roman. 

La Pietroasele se află şi ruinele unui important castru în care s-a instalat Legiunea a XI-a Claudia venită de la Durostorum. Ar fi fost construit de împăratul Constantin cel Mare, în timpul campaniei din anul 332 e.n. împotriva goţilor de la nord de Dunăre. 

Cu prilejul acestei campanii, armata bizantină, care era condusă de Constantin al II-lea, fiul împăratului, i-a învins pe goţi şi astfel ţinuturile de la nord de Dunăre reintraseră pentru o perioadă sub stăpânire romană.

Citeşte şi:

Tineri fugiţi din izolare, sancţionaţi după ce au fost găsiţi într-o parcare. O ceartă între ei a atras atenţia unor poliţişti

„Biblia“ vaccinului anti-COVID, tradusă pe înţelesul oamenilor de către preoţi

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite