Bătrânul care şi-a incendiat casa, un scandalagiu care a făcut puşcărie pe vremea torţionarului Alexandru Vişinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarul piroman din cartierul Mihai Viteazu este cunoscut ca un om conflictual, care îşi bătea deseori soţia şi o ameninţa că pune foc la casă. Marţi seară şi-a dus planul la capăt, fapt dovedit de pompieri. Despre Constantin Copoiu, de 77 de ani, prea puţine sunt părerile pozitive din partea vecinilor. Chiar trecutul lui spune multe despre comportamentul impulsiv care ieri l-a împins la gestul extrem.

Casa lui Copoiu de pe strada Cometei a ars marţi seara aproape în totalitate. Pompierii au intervenit cu două autospeciale iar după ce au stins incendiul au demarat o anchetă. 

Aceştia au descoperit că evenimentul a fost provocat. Mai precis, flăcările au pornit dintr-un dormitor, de la o flacără alimentată cu motorină.

Chiar proprietarul casei este arătat cu degetul de către vecini ca fiind cel care a pus focul. Ei spun despre pensionarul de 77 de ani că în ultima vreme se comporta ciudat: chiar în timp ce flăcările înghiţeau acoperişul casei, Constantin Copoiu refuza să iasă afară.

”Era foarte violent cu soţia lui, care a plecat de acasă din cauza scandalurilor. În urmă cu două săptămâni a ameninţat-o că dă foc la casă, dacă nu se întoarce. Uite că s-a ţinut de cuvânt”, a declarat o vecină. 

Proprietarul casei incendiate a fost condus într-o autoutilitară a poliţiei pentru declaraţii despre ceea s-a întâmplat.  

Constantin Copoiu este cunoscut ca un cal breaz de vecinii săi din cartierul Mihai Viteazu pentru scandalurile cu care este obişnuit încă din tinereţe. După ce a bătut un miliţian, Copoiu a stat un an după gratii, în temutul penitenciar de la Râmnicu Sărat, în sectorul destinat infractorilor de drept comun.

Constantin Copoiu a ajuns în penitenciarul de la Râmnicu Sărat după ce bătuse un miliţian. Cu toate acestea, regimul său de detenţie a fost mai lejer decât al celor închişi din motive politice. Perioada de detenţie a fost suficientă cât să îşi dea seama cât de dur erau trataţi deţinuţii politici, între care şi liderul ţărănist Corneliu Coposu.

Primise chiar sarcini administrative de la gardieni, postură din care îşi atrăgea vorbe de ocară chiar de la alţi deţinuţi. De exemplu, de a le duce mâncarea deţinuţilor politici sau să le spele îmbrăcămintea. 

„Aveam sarcina să desfac zăvoarele, de sus şi de jos, iar pe cel de la mijloc îl desfăcea gardianul. Când făceam asta, crezând că sunt unul dintre gardieni, unii dintre deţinuţi mă înjurau”, a povestit Constantin Copoiu, fost deţinut în penitenciarul Râmnicu Sărat. 

Constantin Copoiu primise răspunderi şi la baie, unde încălzea apa pentru condamnaţi şi pentru spălatul rufelor. Aşa a avut ocazia, extrem de rară, ca într-una din zile să îl întâlnească pe Corneliu Coposu. „Într-o zi, mă aflam la cazan şi puneam lemne pe foc. Mă trezesc cu sanitarul, un bărbat înalt, împreună cu un deţinut. Când acel deţinut a apărut în faţa mea, m-am îngălbenit când l-am văzut. Era Corneliu Coposu”, a povestit fostul deţinut. 

   

Pe comandantul închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, l-a întâlnit de mai multe ori, mai ales când soseau noi deţinuţi. 

„Au venit cu duba nişte deţinuţi de la Bucureşti, despre care se spunea că sunt periculoşi. Când au ajuns, Vişinescu le-a spus: Dacă nu veţi face probleme şi veţi sta liniştiţi, aveţi ocazia să vă duceţi în alt penitenciar, dacă nu, atunci aici o să muriţi. Exterminare!”, şi-a amintit Constantin Copoiu, fost deţinut în penitenciarul Râmnicu Sărat.   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite