Babicul şi cârnaţii de Pleşcoi se „bat“ cu salamul şi cârnaţii de Râmnicu Sărat. Încă două produse locale atestate tradiţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gama de produse tradiţionale din carne s-a îmbogăţit de curând cu două preparate fabricate la Râmnicu Sărat, în judeţul Buzău. Au primit atestat de produs tradiţional salamul şi cârnaţii crud-uscaţi „Casa Râmniceană“, preparate ce au la bază reţete vechi de un secol.

Consumatorii de produse naturale din Râmnicu Sărat, dar şi călătorii care trec prin oraşul aflat la graniţa dintre Muntenia şi Moldova pot degusta delicioasele mezeluri, produse după reţete foarte vechi.

Salamul şi cârnaţii crud-uscaţi „Casa Râmniceană“ au primit recent recunoaşterea de la Ministerul Agriculturii. Au devenit, pe lângă cârnaţii de Pleşcoi sau babicul de Buzău, un valoros instrument de promovare a judeţului de la Curbura Carpaţilor.

Mezelurile sunt produse într-o fabrică de la marginea oraşului Râmnicu Sărat, cu 50 de angajaţi. Carmangeria foloseşte ca materie primă carnea de la animale crescute în propria fermă.

”Am căutat reţetele cele mai vechi, folosim carne din fermele proprii, condimente naturale, toate din această zonă. Avem numai produse  pe care vrem să le pomovăm ca mâncare sănătoasă”, spune Mironel Dascălu, administratorul carmangeriei.

Imagine indisponibilă

Salamul firmei râmnicene este un preparat culinar din carne de porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică.

”Reţeta este veche de peste 60 de ani şi vă asigur că gustul este cel autentic salamului cu care am crescut. Are peste 90 la sută carne, ceea ce îl face diferit de produsele celorlalte firme”, declară Ionel Babă, tehnolog.

Cârnaţii crud-uscaţi „Casa Râmniceană“ sunt preparaţi din carne de oaie şi porc, maţe, toată materia primă fiind de la fermele proprii. Toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual, iar asta ajută foarte mult la obţinerea unui gust deosebit.

”Cârnaţii noştri nu conţin decât carne, sută la sută, sare, condimente naturale, usturoi din zona Râmnicelu şi sunt uscaţi, afumaţi cu lemn de fag”, spune Ionel Babă. 

Imagine indisponibilă

Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele urmate, în final, de procedeul de afumare, evidenţiază valoarea tradiţională a produsului finit. În ultimii ani, carmangeria din Râmnicu Sărat a obţinut atestat pentru şase produse tradiţionale, între care şi micii preparaţi cu usturoi de Râmnicelu.

Atestarea se face în baza unui ordin comun al MADR, al Ministerului Sănătăţii şi al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, emis în 2013. 

”Avem un număr de şase produse atestate tradiţional la care s-au făcut analize, fişele tehnice, o reţetă din zonă din care reiese că sunt produse fără conservanţi”, declară Sorin Coman, director carmangerie.

Numărul total al produselor înscrise în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale a ajuns în prezent la 759. Produsul tradiţional este atestat la cerere, în urma depunerii unor documente şi a verificării în teren de către reprezentanţi împuterniciţi ai celor trei instituţii a realităţii datelor înscrise în documente.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite