Arşiţa cumplită va creşte drastic preţul legumelor româneşti: „Au apărut multe gângănii pe vinete, pe roşii, pe fasole“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinetele, ardeii şi tomatele din grădini sunt mult mai vulnerabile la arşiţă şi dăunători decât cele din sere şi solarii. Căldura excesivă din ultima vreme a pârjolit deja o parte din culturile de legume, astfel că ne paşte o scumpire la această categorie de alimente, susţin legumicultorii.

Legumicultorii din Buzău, printre cei mai renumiţi din ţară, muncesc de dimineţă până seara în grădini pentru a recolta ceapa, tomatele şi ardeii de câmp dar şi pentru a menţine plantele în viaţă. 

Soarele puternic afectează atât de rapid plantele, încât ele se pot ofili de la o zi la alta. Recoltarea ardeilor trebuie făcută înainte ca aceştia să putrezească pe câmp.

”Am ardei din mai multe soiuri, gogoşari, ardei gras, ardei bulgăresc, un ardei capia mare, numit ureche de elefant. Printre plante mai apare câte o boală: se usucă toată planta, cu fruct cu tot. Dacă nu e scos ardeiul afectat şi tratat restul plantelor, strici tot”, spune Ghiorghe Chiriţă, legumicultor.

Arsura solară afectează legumele de câmp.

Lipsa precipitaţiilor şi căldura excesivă au favorizat apariţia dăunătorilor. Cele mai vizibile daune sunt la varză, frunzele fiind ciuruite de omizi. Legumicultorii mai au încă timp să combată acest fenomen.

”Au fost călduri mari, sufocante. Au apărut şi gângănii multe pe vinete, pe roşii, pe fasole. Frunzele de varză sunt mâncate de omidă, la suprafaţă. O să îi dau cu insecticid care stă vreo opt zile în plantă şi apoi o să îşi revină. Frunza asta o să fie dată la o parte, pentru că mijlocul abia acum se formează”, spune Ghiorghe Chiriţă. 

Imagine indisponibilă

Din cauza temperaturilor de peste 30 de grade Celsius, înregistrate într-o lungă perioadă de timp, legumele care nu au fost protejate de frunze s-au stricat. Multe au putrezit pe câmp, din cauza arsurii solare. Toate legumele care au rod acum suferă din cauza căldurii.

”Arşiţa provoacă acest fenomen de arsură care dijmuieşte foarte mult recolta de legume. Tomatele sunt cele mai vulnerabile, urmează ardeii, vinetele, castraveţii. Şi aparatul foliar se depreciază, se usucă, se răsuceşte, nu mai face faţă acestor condiţii dure de mediu: arşiţa, umiditatea atmosferică ridicată, seceta”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Legumele din grădină sunt mai gustoase decât cele din spaţii protejate, pentru că beneficiază de condiţii naturale de creştere şi coacere. Soarele puternic le poate deveni dăunător.

Căldura excesivă din ultima vreme a pârjolit deja o parte din culturile de legume, astfel că ne paşte o scumpire la această categorie de alimente. 

Roşiile costă de la 5 lei kilogramul în sus, iar ardeii, peste 7 lei, dublu faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Pentru viitor, legumicultorii sunt îndemnaţi să instaleze plase de umbrire pe câmp, pentru a evita distrugerile produse de capriciile vremii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite