Argumentul bizar al Arhiepiscopiei Buzăului pentru scoaterea din BOR a trei credincioşi: unelteau înstrăinarea bisericii unei grupări paralele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopul Ciprian, încadrat de doi preoţi
Arhiepiscopul Ciprian, încadrat de doi preoţi

IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, îşi argumentează măsura drastică a eliminării a trei focşăneni din Biserica Ortodoxă Română spunând că cei vizaţi de cea mai drastică sancţiune, aceea a excomunicării, ar fi ”uneltit” pentru a transfera biserica parohiei lor sub influenţa unei grupări paralele, condusă de episcopul Gherasim Bratu. Gruparea este catalogată drept sectă de către BOR.

Trei persoane au fost excluse iniţial din rândul Bisericii Ortodoxe Române însă ulterior una dintre ele s-a pocăit, fiind acceptată din nou printre enoriaşii Parohiei Sf. Andrei, din Focşani.

Enoriaşii ar fi fost pedepsiţi pentru că au protestat faţă de deciziile luate de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei care l-au vizat pe preotul Giorgică Vatră de la Biserica "Sfântul Apostol Andrei" din Focşani. Acesta a ajuns în atenţia Arhiepiscopiei ca urmare a unei afaceri cu obiecte bisericeşti pe care o are familia sa. Preotul nu a renunţat la afacere, astfel că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei l-a pedepsit pentru "neascultarea şi atitudinea necuviincioasă faţă de chiriarh", fiind trimis la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile.

IPS Ciprian a declarat, marţi, că sancţionarea enoriaşilor răzvrătiţi din Focşani a fost justificată, la cercetări mai atente ieşind la iveală că aceştia voiau ”să înstrăineze” biserica de care aparţineau.

”Aveau de gând să înstrăineze biserica către o grupare paralelă, necanonică, o asociaţie existentă în Bucureşti, avându-l în frunte pe un aşa zis episcop Gherasim. Este cel care a şi intervenit la televiziune, chipurile pentru a le lua apărarea. În biserică, totul se face cu ascultare. Credinciosul trebuie să ştie care este locul lui, să fie un om cuminte, evlavios, ascultător ierarhului şi preotului. Deci, creştinul care nu mai respectă pe ierarh, acela prezintă multe semne de întrebare cu privire la înţelegerea corectă a trăirii credinţei creştine”, a declarat IPS Ciprian.

Arhiepiscopul Buzăului a lăsat de înţeles că mai-marii bisericii sunt preocupaţi de influenţa negativă pe care o are această ”bisericii paralele”, catalogată de BOR drept sectă.

”Patriarhia a făcut cercetări paralele în legătură cu aceste organizaţii necanonice care nu aveau nici aviz de funcţionare din partea Secretariatului de Stat pentru Culte şi care ţin legătura cu diferiţi schismatici din Italia şi Ucraina. În aceste organizaţii intră de multe ori preoţii care au fost caterisiţi. Acum, Sfântul Sinod se va pronunţa cu privire la pericolul pe care îl prezintă pentru unitatea bisericii atât unii dintre preoţi care nu îşi înţeleg după aceea rostul de mirean în biserică, cât şi persoane care se pretind credincioase dar care subminează unitatea bisericii din interior”, a mai spus a declarat IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

buzau

Istoricul grupării schismatice condusă de Gherasim Bratu, fost preot în BOR, acum pensionar, este unul cât se poate de controversat. Potrivit astradrom.ro, aceasta descinde din secta numită “Mitropolia de Milano si Aquilea”. 

”Pe site-ul oficial al acestei fracţiuni se menţionează ca sunt în comuniune cu Biserica Rusă, Greacă, Sârbă, etc. Aceasta e o minciună deoarece, până în prezent, nu există nici un document prin care să ateste comuniunea cu secta lui Gherasim a uneia dintre Bisericile Ortodoxe canonice din lume”, scrie site-ul amintit.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite