Ardeiul iute roşu, leguma care ne poate salva viaţa. „Nu numai că opreşte sângerarea, dar şi dezinfectează rana“

Ardeiul iute roşu, leguma care ne poate salva viaţa. „Nu numai că opreşte sângerarea, dar şi dezinfectează rana“

Ardeiul iute, medicament natural

Ardeiul iute este leguma pe care orice medic ar trebui să o aibă în cabinet, deoarece opreşte rapid sângerările. Este una dintre proprietăţile care face din ardeiul iute planta poate cu cele mai multe beneficii de sănătate. Consumul lui previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Sunt multe legumele cu reale proprietăţi terapeutice, însă ardeiul iute este un veritabil medicament. S-a dovedit, de exemplu, că prin consumul ardeiului iute roşu pot fi oprite sângerări severe în doar câteva secunde. 
 
Doctorul american John Cristopher susţine că ardeiul iute roşu are un efect de echilibrare a presiunii sângelui din cap până în picioare. Ridică presiunea de pe zona hemoragică, permiţând sângelui să se coaguleze rapid. 
 
Mod de utilizare a ardeiului roşu pentru rănile externe
 
Boiaua de ardei iute se aplică din abundenţă şi direct, pentru a reduce sângerarea. Aplicând astfel, sângerarea trebuie să se oprească în termen de 10-15 de secunde. Ardeiul iute poate fi folosit pentru tăieturi mici şi zgârieturi. În cazul rănilor mai mari, care sângerează abundent, sunaţi la salvare, dar, în acelaşi timp, puneţi mult praf de ardei iute.
 
“El nu numai că opreşte sângerarea, dar şi curăţă, dezinfectează şi chiar etanşează rana. În plus, el nu arde. Pe răni proaspete deschise, nu se simte nimic. Cantitatea mare de vitamina A şi vitamina C din ardeiul iute roşu curăţă şi dezinfectează”, decalară medicul Richard Schulze.
 
Ardeiul iute roşu, medicament în afecţiuni cardiovasculare
 
Americanul John Cristopher a dovedit ştiinţific în peste 30 de ani de cercetare că ardeiul cayenne, un ardei iute roşu, este un foarte bun remediu pentru afecţiunile cardiovasculare, fiind foarte util chiar şi pentru stoparea infarcturilor. 
 
“În 35 de ani de practică, nu am pierdut niciodată un pacient cu atac de cord, în vizitele de la domiciliu, iar motivul este acesta: atâta timp cât încă mai respiră, le recomand pacienţilor să toarne o lingură de ardei roşu pisat într-o cană de apă fierbinte”, declara doctorul American în publicaţia „Healthy Food Team“. 
 
 
John Cristopher susţine că şi-a format un obicei de a-i da suferindului să bea o cană cu ceai de cayenne, o linguriţă la o cană de apă fierbinte. În cateva minute, pacientul este deja pe picioare, întrucât ceaiul cald de cayenne deschide structura celulelor şi merge direct la inimă prin sistemul arterial, hrănindu-l. 
 
Capsaicina este substanţa minune din ardeiul iute
 
Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, expert în horticultură, spune că ardeiul cu cât este mai iute cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului. Ardeiul iute conţine caroten şi licopen, vitamina C, hidraţi de carbon, însă cea mai importantă componentă este capsaicina.
”Ardeiul iute este bogat în caroten, licopen şi cantitate foarte mare de vitamina C, poate mai mult decât în vârful legumelor în ceea ce priveşte concentraţia de vitamina C. Capsaicina este însă substanţa care dă iuţeala, usturimea, cum spunem noi popular, care generează multe efecte. Este o substanţă antiinflamatorie şi pentru care nu întâmplător este folosită pe scară largă în multe produse farmaceutice, chiar şi pentru prevenirea şi combaterea alcoolismului”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.
Consumul de ardei iute combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor
Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.
 
Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. 

 
Beta-carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale. Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. 
 
Ardeiul iute conţine capsaicină, care este un inhibitor puternic al substanţei P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii ci stimulează fluidizarea secreţiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale. Capsaicina este similară cu un compus care se regăseşte în multe remedii pentru răceală, cu rol în ameliorarea congestiei nazale. Un ceai cu ardei iute stimulează rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând nasul înfundat şi congestionat.
 
 
Ardeiul iute roşu are un conţinut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acoperă pasajele nazale, plămânii, tractul intestinal şi cel urinar.
 
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal, întrucât stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.
 
Consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric, ajutând la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie.
 
 
Costel Vânătoru (foto), unul dintre specialiştii Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău, spune că după aproape 20 de ani de studiu a creat un ardei de 200 de ori mai iute decât cel obişnuit. El spune că studiul la acest soi de ardei a început în anul 1996, precizând că un ardei obişnuit are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville, iar cel obţinut la Buzău măsoară până la două milioane de unităţi. 
”Iuţeala aceasta se măsoară în unităţi Scoville iar ceea ce mâncăm noi, ardeiul de masă, nu are un conţinut foarte mare de capsaicină, undeva între 5.000 şi 10.000 de unităţi, pe acolo. Sunt însă soiuri foarte ridicate în capsaicină care sunt folosite, o parte din ele, pentru preparate culinare picante, boia, babic, dar şi soiuri ultraconcentrate în capsaicină, la nivel foarte mare, de peste un milion de unităţi, care se folosesc pentru extracţii medicale pentru capsaicina aceasta care este cunoscută ca un antiinflamator”, spune Costel Vânătoru.
Cercetătorul buzoian susţine că ardeiul obţinut la Buzău nu poate fi mâncat, susţinând că gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările