Ardeiul iute, planta din trusa de urgenţă. Beneficiile explicate de cercetătorii staţiunii legumicole din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardeiul iute, planta care are poate cele mai multe beneficii pentru sănătate, are proprietatea de a opri rapid sângerările. Consumul ardeiului iute, spun specialiştii, previne boli cardiovasculare, ameliorează reumatismul, combate cancerul, stimulează pancreasul şi ajută la funcţionarea plămânilor.

Cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, expert în horticultură, şeful Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău, spune că ardeiul, cu cât este mai iute, cu atât este mai bogat în substanţe benefice organismului.

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum şi se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu. Cercetătorul este de părere că acest ardei ar trebui să nu lipsească din cabinetul niciunui medic de familie şi nici din trusa medicului urgentist. Ardeiul iute opreşte extrem de rapid sângerările severe, în doar câteva secunde. 

„Ardeiul iute conţine caroten şi licopen, vitamina C, hidraţi de carbon, însă cea mai importantă este capsaicina, adică ceea ce ştim noi că ustură, care este o substanţă antiinflamatorie şi pentru care nu întâmplător este folosit pe scară largă în multe produse farmaceutice, chiar şi pentru prevenirea şi combaterea alcoolismului”, spune Vânătoru.

Imagine indisponibilă

Foto I.B.

Un renumit medic specialist în plante medicinale, John Cristopher, a dovedit ştiinţific în peste 30 de ani de cercetare că ardeiul cayenne, un ardei roşu, este un foarte bun remediu pentru afecţiunile cardiovasculare, fiind foarte util chiar şi pentru stoparea infarcturilor.

Reducând presiunea sanguină şi îngrosând în mod natural sângele, boiaua de cayenne opreşte şi hemoragiile interne şi sângerările externe ale rănilor. Ardeiul iute aplicat pe rană o preşte sângerarea deoarece provoacă egalizarea rapidă a tensiunii arteriale şi declanşarea coagulării sângelui. Nu numai că sângerarea se opreşte rapid, dar ea şi dezinfectează în acelaşi timp.

Doctorul John Cristopher susţine, în publicaţia „Healthy Food Team“, că în cele trei decenii de meserie nu a pierdut niciun pacient cu atac de cord deoarece şi-a format un obicei de a-i da suferindului să bea o cană cu ceai de cayenne, o linguriţă la o cană de apă fierbinte. În cateva minute, pacientul este deja pe picioare, întrucât ceaiul cald de cayenne deschide structura celulelor şi merge direct la inimă prin sistemul arterial, hrănindu-l. 

După aproape 20 de ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat un ardei de 200 de ori mai iute decât cel obişnuit. 

Costel Vânătoru spune că studiul la acest soi de ardei a început în anul 1996, precizând că un ardei obişnuit are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville, iar cel obţinut la Buzău măsoară până la două milioane de unităţi.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic un ardei iute

Foto I.B.

Cercetătorul buzoian susţine că ardeiul obţinut la Buzău nu poate fi mâncat, susţinând că gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură. 

Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac, cât şi tractul intestinal, întrucât stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale.

Consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric, ajutând la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând în acelaşi timp celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie.

Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului.

Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite