Americanca stabilită de 15 ani în România, şefa afacerii cu legume bio livrate cu abonament: „Românii mănâncă mult mai sănătos decât americanii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România este o încă o tradiţie, o apreciere pentru mâncarea naturală, altfel decât în America. Aceasta este convingerea americancei Didi Deshaies, coordonatoarea unei asociaţii de ajutor şi a unei grădini sociale care livrează legume bio pe bază de abonament anual. S-a stabilit de 15 ani în România, fascinată de obiceiurile descoperite aici.

Didi Denise Deshaies a venit în România în 2005, ca voluntar al Asociaţiei de Ajutor Amurtel. 

În grija acesteia se află Familia Amurtel, un centru de plasament pentru copii aflaţi în dificultate din comuna Pănătău şi centrul de zi pentru copii, din aceeaşi localitate buzoiană.

La scurt timp după sosirea în România, americanca a preluat conducerea ONG-ului, iar de opt ani, Didi are în grijă şi o grădină socială, la Poieni, aflat la câţiva kilometri de Pănătău.

S-a născut în Connecticut şi face voluntariat de peste 25 de ani. Încă din facultate, unde s-a specializat în limba franceză, s-a alăturat organizaţiilor care luptă în Statele Unite pentru protecţia mediului.

Ca voluntar, Didi Denise a fost mai întâi cercetaş, a predat apoi în gradinite, a lucrat în ferme din Oregon şi California unde se cultivau fructe. Dorinţa de implicare este o trăsătură de familie, spune Didi. Are doi unchi misionari, unul în Kenya, altul în Jamaica.

Înainte de a ajunge în România, a trecut prin mai multe ţări din Europa, din America Centrală, după care a stat o perioadă în India. În periplul ei, a învăţat să mediteze, să îngrijească bătrâni şi copii, să prepare mâncare pentru refugiaţi, să strângă donaţii pentru copii abandonaţi.

Imagine indisponibilă

Misiunea s-a socială a îndrumat-o către România, în 2005, unde avea să descopere tărâmul de vis. Fascinată de locuri, oameni şi traiul simplu, curat, a simţit că aici îşi poate înfige rădăcinile adânc. A învăţat uşor limba română şi se pregăteşte să obţină cetăţenia. 

”Rudele mele ştiu că iubesc România şi că aici îmi văd viitorul. Le zic şi lor să vină dacă vor să experimenteze o viaţă deosebită, în armonie cu natura şi tradiţiile. Le povestesc că aici pot găsi o Europă cum era mai demult, unde încă s-au păstrat vechi obiceiuri. Aici poţi chiar să trăieşti aceste tradiţii, să trăieşti mai natural, să ai o viaţă frumoasă, în armonie cu natura. Eu cred că la ţară este viaţa cea mai frumoasă”, spune Didi Deshaies. 

”Aici încă există o tradiţie, o apreciere pentru mâncarea naturală, de la ţară. În America, totul este superficial, arată bine, este aspectuos. De exemplu, merele sunt superstrălucitoare, însă fără gust. De fapt, acolo oamenii nu ştiu cum trebuie să aibă gustul un măr. Aspectuos da, dar gust, incomparabil” Didi Denise Deshaies 
Imagine indisponibilă

Odată cu sosirea în România, a descoperit o nouă pasiune: grădinăritul. A învăţat să sape, să însămânţeze ori să răsădească, să plivească, a deprins tainele rotirii culturilor, ale fertilizării naturale, de la legumicultorii care o ajută în grădina socială de la Poieni. 

”Aici, în România, pentru mine a fost o mare bucurie să intru în armonie cu anotimpurile. La început era o frustrare să merg la piaţă şi să nu găsesc spanac decât o dată pe an. Dar acum abia aştept să apară primăvara ca să mănânc căpşunele gustoase, zmeura, care nu sunt tot timpul disponibile. Mă bucur de fiecare produs care urmează să iasă în grădină”, mărturiseşte americanca stabilită în România. 

Locuieşte în Bucureşti, acolo unde este şi sediul asociaţiei, însă petrece mult timp la Pănătău şi Poieni, în zona de munte a judeţului Buzău. Preferă compania oamenilor de la ţară, a stilului sănătos de viaţă, extrem de diferit de cel din Statele Unite.

”Din dieta mea nu lipsesc în această perioadă salata, verdeţurile, rucola. A ieşit ştevia şi abia aştept să prepar o reţetă vegană descoperită de curând. Coşul de legume este şi o provocare pentru gospodine pentru că trebuie să fii creativ, să îl consumi într-o săptămână, îmi place să experimentez, să fac tot felul de salate în această perioadă”, spune Didi Deshaies.

Imagine indisponibilă

Grădinile şi solariile din satul Poieni, create iniţial pentru aprovizionarea căminului de copii, produc peste nevoile interne. De aceea, americanca a decis să ofere şi altora hrana sănătoasă, pe baza unui abonament anual. Grădina bio Amurtel are deja un portofoliu de peste 30 de abonaţi, cei mai mulţi din Bucureşti.

Pe clienţii grădinii sale bio îi consideră parteneri care investesc în propria dietă sănătoasă dar şi în centrul de plasament cu 11 copii pe care asociaţia îl deţine în comuna Pănătău.

Abonaţii primesc regulat un coş cu produse organice locale, proaspete, livrate direct de la fermă. Plata pentru rata lunară se poate efectua atât în numerar, cât şi prin ordin de plată într-un cont afişat pe site-ul legume-eco.ro.

Certificarea bio garantează că legumele sunt crescute fără niciun fel de îngrăşăminte sau fertilizatori chimici, ceea ce asigură pe de o parte calitatea produsului care ajunge pe masa consumatorului şi impactul pozitiv asupra sănătăţii acestuia. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite