Ambrozia, buruiana care-i chinuie pe alergici toamna. „Polenul este foarte fin şi se diseminează extrem de repede“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România
Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România

Strănuţi până la epuizare şi ai nasul înfundat în această perioadă a sfârşitului de vară? Cel mai probabil ai alergie la polenul unei banale buruieni, care se dezvoltă mai ales între şinele de cale ferată şi pe şantierele abandonate. Ambrozia este planta care acum îi chinuie pe cei mai mulţi dintre alergici.

Alergicii cu sensibilitate la ambrozie manifestă reacţii foarte puternice, precum strănutul în rafale ori senzaţia de nas înfundat, atunci când inhalează polenul foarte fin al florii de ambrozie. 

Cel mai deranjant simptom este rinoreea, adică scurgerea nazală apoasă, chinuitoare, ce poate dura între două şi trei săptămâni. De obicei, curgerea nasului este asociată cu crize de strănut, extrem de epuizante, momente în care pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură.

”Pruritul nazal, adică senzaţia de mâncărime la nivelul nasului, este asociat cu  mâncărimea ochilor, senzaţiile provocate fiind extrem de chinuitoare. De asemenea, la nivelul ochilor apare şi roşeaţa, sau eritem conjunctival, lăcrimarea şi edemul palpebral, umflarea pleoapelor. În cazul pacienţilor astmatici, polenul ambroziei poate declanşa tuse şi crize de astm care trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise”, scrie dr. Alexandra Pelivan, pe site-ul salinadinoras.ro.

De asemenea, pe suprafaţa pielii pot să mai apară umflături roşiatice, în funcţie de sensibilitatea fiecărui pacient. Toate aceste simptome produc pacientului o senzaţie de oboseală şi o somnolenţă profundă, dar şi scăderea randamentului la serviciu.

Conform estimărilor cele mai recente, între 10 şi 15% din populaţie suferă de alergie în timpul verii iar simptomele pot să apară chiar şi la persoanele care nu se ştiu ca fiind alergici. În lunile august şi septembrie, ambrozia este agentul care provoacă disconfort celor mai mulţi dintre pacienţii cu alergie. ”Dintre toţi cei care vin în această perioadă cu această simptomatologie de rinită alergică predomină cei cu sensibilitate la polenul de ambrozie”, spune medicul alergolog Simona Băjenaru.

image

Pentru aflarea cauzei care provoacă alergia, sunt recomandate teste alergologice, care sunt de două feluri, de sânge sau cutanat. Aceasta din urmă este cea mai utilizată metodă de stabilire a elementelor care produc reacţii alergice.

Medicaţia include de cele mai multe ori administrarea de antihistaminice, decongestionante nazale, uneori cu corticosteroizi, inhibitori ai degranulării mastocitare, soluţii oculare. Mai pot fi reduse manifestările alergiei prin evitarea locurilor unde creşte ambrozia, precum şi prin uscarea hainelor afară pe timpul verii.

Sursa foto: www.biolib.cz

image

Ambrozia provine din America de Nord şi creşte în locurile necultivate, virane

În oraşe se dezvoltă mai ales în apropierea şinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în şantierele cu construcţii neterminate. Nu de mult timp a intrat ambrozia pe lista alergenilor puternici din ţara noastră.

”Polenul de ambrozie este foarte fin şi vântul îl diseminează foarte repede. Înainte era ţinută sub control, cosită şi foarte rar ajungea să emită polen. Ea înfloreşte abundent acum şi de aceea produce mult polen. Este o plantă foarte veche, pe care o găsim de mult timp la noi, însă nu făcea atâtea probleme, pentru că nu erau lăsate terenurile pârloagă şi se erbicidau rambleurile căii ferate. Acestea erau întreţinute, curăţate de buruieni. Ambrozia apare în zone din acestea aride, mai dure, mai pietroase, foste şantiere”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru (foto).
buzau

Ambrozia a devenit în ultimii ani un inamic greu de învins de către persoanele atinse de alergie. Specialiştii susţin că această buruiană, care pe vremuri nu incomoda prea mult, a devenit foarte agresivă şi din cauza modificărilor climatice.

”Înainte nu era problema atât de mare cu ambrozia. Alergenul acesta a devenit mai agresiv pentru că planta a devenit mai puternică în ceea ce priveşte cantitatea de polen pe care o diseminează. Stresul termohidric provoacă de regulă la plante anumite modificări care le fac mai rezistente. Devin mult mai concentrate în substanţe care le menţin supravieţuirea iar polenul este mult mai periculos. Pe de altă parte şi populaţia a devenit mai sensibilă pentru că în trecut oamenii erau mai imuni”, declară Costel Vânătoru.

În multe ţări din Europa, precum şi în SUA, se fac eforturi suţinute pentru a opri răspândirea plantei răspunzătoare de alergii. În România nu există, deocamdată, o legislaţie care să protejeze persoanele alergice şi să stârpească această plantă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite