Originea numelui judeţului tău: "Buzău" are la bază un cuvânt tracic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Primăriei municipiului Buzău
Sediul Primăriei municipiului Buzău

Din ce în ce mai puţini tineri din Buzău cunosc în întregime trecutul spaţiului geografic în care se nasc şi trăiesc. Şi mai puţini sunt însă cei care au curiozitatea să afle originea numelui oraşului, judeţului în care locuiesc. Iată un scurt ghid în acest sens.

Numele ”Buzău”, după istoricul Vasile Pârvan, îşi are originea în radicalul tracic "Buze". 

Plecând de la forma grecească Μουσεος (Mouseos), Vasile Pârvan considera că numele Buzăului vine de la forma tracică Bouzeos, transcris greşit (Μπ se pronunţă B în greceşte, ori în textul antic a fost omis π). A emis ipoteza că denumirea derivă din radicalul trac Buzes, la care s-a adăugat sufixul -eu, formă a vechiului -aios (greco-latin). 

Cel mai probabil, de la numele oraşului este botezat şi râul Buzău iar mai departe munţii Buzăului, apoi judeţul. Denumirea de Mousaios pentru râu este atestată de un document din secolul al IV-lea al erei creştine. 

Buzău, al cărui nume este atestat documentar din anul 376 e.n., a fost un important târg şi sediu episcopal ortodox în Evul Mediu. Alte surse istorice precizează că prima atestare documentară a orasului Buzău este de fapt într-un document din anul 372 e.n., care se află la Vatican, privitor la martiriul Sfântului Sava Gotul.

Activităţile economice principale din oraş în epoca medievală au fost comerţul şi agricultura.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite