Afacerişti turci, condamnaţi la închisoare după ce au produs o „gaură“ de peste 12 milioane de lei statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei patroni turci ai unei brutării din Buzău au fost condamnaţi la 4 ani de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, delapidare, participaţie improprie la spălarea banilor şi cumpărare de influenţă.

Alţi nouă inculpaţi au primit sentinţe cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Instanţa i-a mai obligat pe inculpaţi la despăgubiri civile de peste 1 milion de lei faţă de ANAF şi societăţile comerciale prejudiciate. 

Aceştia sunt acuzaţi că au creat un circuit evazionist pe întreg lanţul de achiziţie de cereale, prelucrare şi procesare, precum şi de vânzare a derivatelor, adică făină, tărâţă şi produse de panificaţie, fără înregistrarea operaţiunilor şi veniturilor realizate în evidenţele contabile.

Afaceriştii turci au fost trimişi în judecată în 2015 pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani şi alte infracţiuni economice având ca paravan o brutărie pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din muncipiul Buzău. 

Prin activitatea infracţională, s-a cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în valoare de peste 12 milioane lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. 

De asemenea, s-a reţinut că inculpatul Erdem Ali Merkit şi-a însuşit sumele de 125.160 de Euro, 36.230 USD şi 61.395 lei din activitatea infracţională şi a dispus transmiterea acestora către alte persoane, conaţionali din Turcia, Germania şi Suedia, de pe numele unor salariaţi ai brutăriei, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor.

După patru ani de judecată, dosarul instrumentat de către DIICOT Buzău a fost soluţionat în primă instanţă. 

Trei dintre inculpaţi, Merkit Ali Erdem, Merkit Ali Ekber şi Merkit Ali Ozgur, au fost condamnaţi la 4 ani de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, delapidare, participaţie improprie la spălarea banilor şi cumpărare de influenţă. 

Ceilalţi nouă inculpaţi au primit sentinţe cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Este vorba despre trei cetăţeni turci, cinci contabile şi un cetăţean care se oferise să intervină la prefectul judeţului Buzău şi la preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, pentru ca aceşti funcţionari, în schimbul a 3.000 de euro, respectiv 5.000 de euro, să întreprindă demersurile necesare pentru neînchiderea brutăriei, după ce activitatea acesteia fusese suspendată pentru remedierea unor deficienţe de natură igienico-sanitară. 

Instanţa i-a obligat pe inculpaţi la despăgubiri civile de peste 1 milion de lei faţă de ANAF şi societăţile comerciale prejudiciate.

Toţi cei 12 inculpaţi au fost condamnaţi de Tribunalul Buzău fără acord de recunoaştere a vinovăţiei. Decizia nu este definitivă şi poate fi apelată în 10 zile de la comunicare.

Patronii turci au protestat, în două rânduri, în luna septembrie 2015, pe platoul din Piaţa Dacia. Însoţiţi de angajaţi ai lor, au scandat lozinci şi au afişat pancarte, ameninţând că se vor stropi cu benzină şi-şi vor da foc în văzul tuturor, dacă autorităţile buzoiene nu-i vor lua în seamă şi nu le vor rezolva problemele. 

Turcii cereau finalizarea cât mai rapidă a dosarului întocmit de procurorii DIICOT şi schimbarea expertului contabil desemnat să se ocupe de firma lor, care, spuneau ei, ar proveni de la o firmă concurentă care-i vrea scoşi de pe piaţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite