A fost dezlegat misterul „pârâului de lapte” din Buzău. Amendă uriaşă pentru o mare firmă de reciclare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Călmăţui s-a albit până la vărsare, în Dunăre
Râul Călmăţui s-a albit până la vărsare, în Dunăre

Poluatorul care a transformat Negreasca într-un „pârâu de lapte” a primit, marţi, o amendă uriaşă de la Inspecţia Bazinală a Apelor. Rezultatele indică faptul că în două ape curgătoare au fost deversate substanţe de la o societate de reciclare de la marginea municipiului Buzău.

Autorităţile s-au pus în mişcare pentru a descoperi sursa de poluare a cursului de apă care traversează comuna Smeeni după ce un localnic din Albeşti a observat că apa râului Călmăţui a devenit albă ca laptele şi a sunat la 112. 

La faţa locului au ajuns reprezentanţi ai Primăriei Smeeni, ai Poliţiei, de la ISU Buzău, de la Garda de Mediu şi de la Apele Române, instituţia care administrează cursurile de apă. 

Toţi aceştia au mers pe cursul apei până la confluenţa cu pârâul Negreasca şi au prelevat probe. 

Echipe de la Apele Române Buzău - Ialomiţa şi Garda de Mediu Buzău au anunţat controale inclusiv la sediul reciclatorului, pentru a examina apele deversate în ultimele zile din staţia de epurare în canalul de desecare.

Din analiza probelor de apă prelevate atât din canalul în care evacuează apele societatea de reciclare, cât şi din canalul de desecare prin care se varsă pârâul Negreasca în râul Călmăţui, au fost constatate depăşiri mari la unii dintre indicatorii analizaţi, printre care substanţă organică, detergenţi, amoniu, sulfat, cloruri şi fosfaţi. 

În ceea ce priveşte probele prelevate din Călmăţui, majoritatea parametrilor analizaţi prezintă valori mari în secţiunea din aval de locul de debutare al canalului de desecare din Albeşti.

Culoarea albă a apei, coroborată cu valorile indicatorilor analizaţi, poate fi dată de prezenţa hidroxidului de aluminiu, substanţă albă, gelatinoasă, foarte puţin solubilă în apă, spun reprezentanţii Apelor Române.

Potrivit specialiştilor, depăşirea valorii indicatorilor care se referă la substanţa organică şi scăderea concentraţiei de oxigen dizolvat este influenţată de scăderea vitezei de scurgere a apei, chiar stagnarea apei pe canalul ANIF şi pe pârâul Negreasca din cauza colmatării şi scăderii debitului pâraului Negreasca urmare a secetei din ultimii ani.

”În urma analizei rezultatelor de laborator şi a constatărilor la teren, Inspecţia Bazinală a Apelor a aplicat astăzi 20.04.2021 o amendă în cuantum de 75.000 de lei pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul gospodăririi apelor. 

Firma amendată de ABA Buzău Ialomiţa este Greentech SA, societate care este în curs de reautorizare şi ”avea deja dispusă măsura de realizare a unui bazin intermediar de stocare a apelor uzate înainte de evacuarea în canalul ANIF”. Potrivit informării din partea Apelor Române, în vederea reautorizării s-a impus realizarea unei alte soluţii de evacuare, şi anume în reteaua de canalizare a municipiului Buzău.

În continuare, localnicii din satele străbătute de pârâul Negreasca şi râul Călmăţui, inclusiv din judeţul Brăila, sunt sfătuiţi de autorităţile de mediu buzoiene să nu folosească apa din albiile acestora, nici pentru animale, nici pentru treburile gospodăreşti. Specialiştii susţin că, atâta vreme cât parametrii de poluare sunt depăşiţi, apa are un anumit grad de toxicitate.  

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite