„Şcoala din parc“, locul unic în care elevii învaţă în mijlocul naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

Ce poate fi mai plăcut pentru un copil decât să îmbine şcoala cu o ieşire în natură? De luni, o parte dintre elevii buzoieni vor învăţa în parc, la umbra copacilor, pe scaune din butuci, lângă un lac cu nuferi şi lebede.

După ce a stabilit că amenajarea respectă condiţiile impuse de pandemie, Inspectoratul Şcolar Buzău le-a recomandat dascălilor din învăţământul primar şi preşcolar să organizeze lecţii în parc.

„Şcoala din parc“ este pregătită să-şi primească elevii începând de luni. Primii vor fi preşcolarii unei grădiniţe cu sediul în renovare. 

Pentru ei, au fost amenajate clase în aer liber, chiar lângă lac, la umbra copacilor, desene de asfalt pentru ore de educaţie fizică şi o grădină în care legumele au început să rodească.Aici vor fi organizate activităţi extraşcolare.

„Lângă amfiteatru este zona de paturi înălţate, de grădinărit. După cum vedeţi, este la o înălţime accesibilă copiilor, inclusiv a preşcolarilor”, spune Oana Matache, coordonatorul proiectului ”Şcoala din parc”. 

Copiii vor sta pe scaune din butuci, în jurul unor mese amplasate pe malul lacului. Nu-i deranjează nimeni de la învăţat, poate doar cele câteva lebede care au devenit prietenoase cu oamenii.

buzau

Autorităţile din municipiul Buzău sunt de părere că acest proiect, împrumutat din Finlanda, ar putea fi o alternativă sigură de învăţare în această perioadă de restricţii din cauza pandemiei de coronavirus. 

După 14 septembrie, profesorii pot duce elevii la lecţii în parc, în baza unor programări, iar păstrarea distanţării sociale ar putea fi foarte uşor respectată. ”În cadrul amenajării noastre am gândit opt spaţii, opt clase practic, care funcţionează simultan”, spune Oana Matache, coordonator ”Şcoala din parc”.

buzau

”Din ce am vorbit iniţial, se doreşte o platformă în care să se încarce solicitările cadrelor didactice dar în acest moment vreau să vă spun că sunt amenajate mai multe spaţii, numite săli, în care pot fi cuprinse mai multe grupe de şcolari şi preşcolari”, declară Cristina Ivan, reprezentant IŞJ Buzău.

Clasele în aer liber sunt supraveghetae de poliţişti locali, inclusiv după terminarea orelor, pe timpul nopţii. După finalizarea amenajărilor din Parcul Tineretului, autorităţile spun că vor transforma la fel şi celelalte două parcuri din oraş, Crâng şi Marghiloman.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite