Şcoala de olărit din Ţinutul Buzăului, gata de inaugurare. Peste o sută de copii, pregătiţi să-i treacă pragul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Aluniş Art Center
Sursa Aluniş Art Center

Tradiţia ceramicii pe Valea Buzăului are şanse să dăinuie prin înfiinţarea, pe 25 octombrie, a şcolii de olărit de la Colţi. Primul atelier va fi accesibil artiştilor în regim de rezidenţă şi şcoală.

Timp de cinci luni, aproximativ o sută de copii şi tineri din sistemul de ajutor de stat vor beneficia de ateliere creative de olărit şi intervenţii de tip terapie prin artă. 

Atelierele, oferite gratuit la Centrul de Artă Aluniş, sat Aluniş, comuna Colţi, judeţul Buzău, sunt desfăşurate de către artişti ceramişti şi un psiholog terapeut care vor urmări dezvoltarea creativităţii şi expresivităţii, creşterea încrederii şi stimei de sine precum şi o mai bună integrare socială. 

Prin acest proiect se creează două locuri de muncă pentru persoane aflate în dificultate. Acestea vor fi angajate cu forme legale şi formate profesional ca asistent de olar şi olar, fiind implicate direct în desfăşurarea atelierelor. 

De asemenea, pe toată perioada desfăşurării programului, se vor organiza o serie de expoziţii cu acces liber pentru public în vederea stimulării interesului pentru arta locală şi promovarea ceramicii buzoiene ca brand local. 

”Şcoala de Olărit de la Colţi este un proiect care îşi propune reînnodarea tradiţiei ceramicii pe Valea Buzăului înfiinţând primul atelier de olărit în Colţi deschis ca spaţiu de lucru artiştilor în regim de rezidenţă şi şcoală. 

Acest proiect este parte integrată din eforturile Centrului de Artă Aluniş de a promova un turism responsabil în Munţii Buzăului şi de a creşte comunitatea locală prin artă şi cultură respectând şi integrând tradiţiile şi elementele autentice româneşti ale zonei”, transmit iniţiatorii proiectului. 

scoalaolaritbuzau

Sursa Aluniş Art Center 

Şcoala de Olărit de la Colţi cuprinde documentarea ceramicii vechi şi recreerea liniei identitare de patrimoniu cultural local pentru a servi drept bază de lucru pentru toate obiectele create la Colţi, ceramică ce va fi reintrodusă în circuitul comercial, desfăşurarea de cursuri şi ateliere pentru copii şi adulţi, şi construcţia casei de rezidenţă a şcolii ce va servi drept atelier, rezidenţă, şcoală pentru artişti români şi, în acelaşi timp, punct de atracţie turistică în zonă. 

Primul artist aflat în rezidenţă care va şi deschide Şcoala de Olărit este Cristina Iacob. Absolventă din 2016 a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, secţia Pictură şi membră U.A.P de acelaşi an, Cristina este artist şi profesor la Lycee Francais Anna de Noailles, Bucureşti. Este interesată de zonele de confluenţă ale artelor, pendulând între pictură, instalaţionism, pedagogia artelor şi cercetare, fotografie şi design.

Pe lângă susţinerea atelierelor de ceramică şi olărit, Cristina Iacob va dezvolta un proiect artistic pluri-media ce îşi propune în plan general să exploreze ideea de „moştenire transgeneraţională de artefacte“, valori şi credinţe preluate de la familia şi educatorii noştri, şi indirect de la înaintaşii lor pe filonul identităţii de grup, iar în plan personal să rememoreze relaţia cu una dintre figurile materne care au modelat-o.

scoalaolaritbuzau

Sursa Aluniş Art Center 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cercetătorii buzoieni au creat usturoiul Benone, cu gust dulce, acrişor şi iute. Legumicultorul care l-a comandat este fan Benone Sinulescu, rapsodul Buzăului

Afacerea bio a unei americance din Munţii Buzăului, care asigură finanţarea unui cămin de copii

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite