Înfiinţarea unui centru de angiografie, proiect al autorităţilor din judeţul Buzău

Înfiinţarea unui centru de angiografie, proiect al autorităţilor din judeţul Buzău

Arhivă

Buzăul ar putea avea un centru-pilot de angiografie, unde ar urma să fie realizate examene radiologice pentru studierea vaselor inimii şi ale plămânilor, celor ale creierului şi măduvei spinării, precum şi ale membrelor şi viscerelor. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cristi Romanescu, proiectul ar putea fi pus în practică prin atragerea de fonduri europene, sub coordonarea unui cunoscut cardiolog.

Ştiri pe aceeaşi temă


După modernizarea mai multor secţii ale Spitalului Judeţean şi realizarea unui centru modern de dializă, Buzăul propune si o noutate in sistemul de sănătate românesc. Este vorba despre un centru-pilot de angiografie, unitate ce ar putea fi dezvoltată printr-o colaborare cu un cunoscut medic român specializat în cardiologie.

Angiografia este o intervenţie non-chirurgicală minim invazivă, nedureroasă, ce se efectuează cu ajutorul razelor X şi permite vizualizarea aspectului intern al vaselor de sânge ale membrelor, organelor interne sau inimii. Angiografia este o procedură de examinare radiologică indicată atunci când se doreşte obţinerea unor informaţii de detaliu despre aspectul şi funcţionalitatea unui vas sanguin şi al ramificaţiilor lui.

Examinarea presupune introducerea în sistemul circulator a unei substanţe de contrast pe bază de iod prin intermediul unui cateter într-una din arterele sau venele mari, până la nivelul vasului de examinat şi efectuarea de radiografii în serie. 

Cele mai frecvente sunt angiografiile vaselor cardiace, a sistemului arterial şi venos al sistemului nervos central, al membelor sau unor organe interne. Se pot depista şi vizualiza stenoze, ocluzii, prezenţa plăcilor de aterom sau a unui tromb. Uneori se pot depista defecte de tip disecţie a pereţilor arteriali, anevrisme. Se mai recomandă pentru a reface diametrul unui vas prin angiplastie, sau vizualiza reţeaua vasculară a unei tumori – pe aceeaşi cale se poate practica în acest caz şi introducerea de medicamente chimioterapice direct în sistemul circulator al tumorii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: