Ziua lui Mihai Eminescu. Poetul a jucat teatru la Braşov şi a dedicat Bisericii Sfântul Nicolae o poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Eminescua vizitat de mai multe ori Braşovul. FOTOArhivă.
Mihai Eminescua vizitat de mai multe ori Braşovul. FOTOArhivă.

Ziua Mihai Eminescu. Poetul naţional a poposit de mai multe ori la Braşov şi a fost fascinat de arhitectura din Şchei. Chiar a dedicat poezia ,,Învia-vor voievozii“, Bisericii Sfântul Nicolae din Şchei. De Ziua lui Eminescu la Braşov s-au pregătit concerte şi serate de poezie.

Ziua lui Mihai Eminescu este celebrată astăzi şi la Braşov, oraş în care marele poet a poposit de mai multe ori. Eminescu a ajuns prima dată la Braşov când avea 14 ani. „Între 1 iulie şi 21 septembrie 1864 a însoţit trupa de teatru a lui Fani Tardini Vlădiceascu şi în sala de festivităţi a gimnaziului Andrei Şaguna (pe atunci ,,Şcolile centrale române”) sunt prezentate mai multe piese de teatru, între care şi ,,Răzvan şi Vidra” a lui B.P. Hasdeu, condiţii în care Eminescu juca rolul Ciobanului din această piesă“, spune profesorul Vasile Olteanu.

Anul următor, în luna iunie, însoţind aceeaşi trupă, formată din 20 persoane, Eminnescu a ajuns din nou la Braşov. „Cunoscând Biserica Sf. Nicolae şi obiceiul Junilor din Şcheii Braşovului, scrie o frumoasă poezie, una din primele sale poezii, după cea dedicată altui braşovean Aron Pumnul (originar din Cuciulata), care i-a fost profesor la Cernăuţi. Poezia ,,Învia-vor voievozii“, apare într-o puţin cunoscută publicaţie a cercetătorului braşovean Sterie Stinghe de la Târgu Mureş“, mai spune Vasile Olteanu.   

  • ,,…Dom regal cu mândre turle, a lui Neagoe tesaur

                        Pe Mihai ce admirat-ai în zenitul său de aur

                        Şi slăvit-ai a lui Radu îndoită biruinţă

                        În a doua înviere s-ar putea să n-ai credinţă?

                        Juni semeţi cu surle-n frunte şi cu zumzet de cimpoaie

                        Scutură din letargie inimile ce se-ndoaie

                        Împlini-se-va destinul, când sfărma-vor buzdugane

                        De vătafi şi-armaşi izbite, a cetăţii porţi duşmane…”

Eminescu avea să ajungă la Braşov şi în stagiunea 1867-1968. În sala de spectacole ,,Reduta” din Braşov au loc mai multe reprezentaţii, între care şi celebra piesă a lui Dimitrie Bolintineanu ,,Mihai Viteazul după bătălia de la Călugăreni”, dată în beneficiul elevilor şagunişti, piesă în care a jucat ca artist şi compozitorul George Ucenescu, autorul melodiei imnului ,,Deşteaptă-te Române”.

Biserica Sfântul Nicolae din Schei

Concerte şi poezie în memoria lui Eminescu

Ziua lui Mihai Eminescu va fi celebrată astăzi la mansarda Casei Baiulescu. La aniversarea a 165 de ani de la naşterea poetului, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 5 Săcele au pregătit un moment artistic, sub numele „Medalion Mihai Eminescu”, în cadrul căruia copiii din corul Anghelos al şcolii, condus de profesorul de teologie Kalányos Zsigmond, vor recita versuri din operele literare ale marelui poet. Totodată, micuţii vor interpreta poezia „Dintre sute de catarge”, într-o adaptare pe muzica celebrului compozitor elveţian Shaun David.

Şi concertul Filarmonicii din Braşov, din această seară de la ora 19.00, de la Sala Patria este dedicat lui Mihai Eminescu şi iubitei sale Veronica Micle. Spectacolul  „Poveste de Iubire“ va cuprinde arii din Romeo şi Julieta şi secţiuni din Lacul Lebedelor. La finalul spectacolului vor fi recitate poezii de Mihai Eminescu şi veronica Micle.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite