Ziua Imnului Naţional celebrată la Braşov. „Deşteaptă-te române“ a fost compus în oraşul de sub Tâmpa

Ziua Imnului Naţional celebrată la Braşov. „Deşteaptă-te române“ a fost
compus în oraşul de sub Tâmpa

Poezia în origina se regăseşte în documentele familiei Mureşanu.

Începând cu ora 10.00, în Piaţa Tricolorului, la Prefectură şi la Garnizoana Braşov vor fi organizate ceremonii militare dedicate acestei sărbători. În  Piaţa Sfatului va fi vernisată o expoziţie unde vizitatorii pot vedea în premieră documente orgininale legalete de Andrei Mureşanu, autorul imnului României.

„Deşteaptă-te, române!” este imnul României inca din 1990. Imnul a fost compus şi cântat la Braşov de Andrei Mureşanu, deşi oficial cântecul este atribuit lui Anton Pann,

Împrejurările în care a fost scrisă celebra poezie sunt descrise de soţia lui Andrei Mureşanu, Susana. În mai 1848 erau adunaţi la Brasov mai mulţi fruntaşi ai românilor, cum ar fi Bălcescu, fratii Brătieni, Magheru, Cezar Bolliac, Alecsandri,  Bolintineanu. „De la o asemenea întrunire s-a întors odată, pe la finea lui mai, barbătul ei, târziu după miezul nopţii, fiind foarte agitat. El nu s-a culcat, ci s-a aşezat la masa de scris si a scris până târziu, după ce se făcuse ziuă, mai sculându-se din când în când de la masă şi plimbându-se prin odaie, citind din ceea ce scrisese. Erau strofe din «Deşteaptă-te, române!»“, spune Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureşenilor, citat de brasovultau.ro. Poezia a fost publicată în 21 iunie 1848 sub titlul Răsunet.
 

Sora lui Andrei Mureşanu a mai scris în însemnările sale că poetul şi-a luat băieţii de şcoala primară şi a mers cu ei pe Tâmpa unde au cântat cu toţii Deşteaptă-te Române. Scrierile istorice spun că Gheorghe Ucenescu a adaptat versurile pe melodia Din sânul maicii mele a lui Anton Pan, la cererea lui Andrei Mureşanu.


„Luând in considerare şi tradiţia orala a familiei Mureşenilor care îl indica pe Andrei ca fiind un muzician talentat, îndrăznim să avansăm ca fiind cea mai probabilă ipoteza în care Andrei Muresanu a fost autorul propriu-zis al versurilor şi autor moral al melodiei“, mai spune Valer Rus.

Imediat după venirea comuniştilor la putere melodia a fost interzisă. A fost însă cântată în timpul revoltelor din 1987 şi 1989, ca apoi în 1990 să devină imnul oficial al României.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările