Zece personalităţi istorice braşovene se vor întâlni cu turiştii. Istoricii vor face casting pentru a-i găsi pe cei care vor intra in pielea personajelor

Zece personalităţi istorice braşovene se vor întâlni cu turiştii. Istoricii vor face casting pentru a-i găsi pe cei care vor intra in pielea
personajelor

Evenimentul de la Braşov este unic în ţară. FOTOAndrei Paul

În această toamnă, Piaţa Sfatului va prinde viaţă prin prezenţa personajelor istorice marcante ale Braşovului, care vor avea rolul de a oferi mini-ghidaje localnicilor şi turiştilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul „Istoria la persoana întâi“, iniţiat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov împreună cu Asociaţia Cultour, va aduce în atenţia turiştilor şi a braşovenilor zece dintre cele mai importante personalităţi ale oraşului.

„Am încercat, în ultimii ani, să creăm proiecte care să lase ceva în urma lor. Din fericire, proiectele pe care le-am realizat în ultimii ani au avut un impact asupra culturii braşovene şi s-au bazat pe istoria oraşului, precum „Tipografia Mureşenilor”, „Arhiva Mureşenilor”, proiectul cultural de revitalizare a dansului Romana, care va avea loc şi anul acesta. Astăzi, am venit cu un nou proiect menit să îmbine turismul cu istoria, prin care personalităţile marcante ale oraşului vor reveni la viaţă, vor avea din nou o voce, vor avea din nou un chip“, a declarat Valer Rus, directorul Muzeului “Casa Mureşenilor”.

Viaţa personajelor istorice, în faţa turiştilor

În cadrul proiectului, zece ghizi – personaje istorice, îmbrăcaţi în costume de secol XVI-XIX, vor prezenta trecătorilor şi turiştilor poveştile de viaţă ale unor personalităţi locale din acea perioadă. În perioada 19 septembrie – 23 octombrie 2016, cei zece ghizi-personaje istorice vor interpreta într-o manieră personală poveştile de viaţă ale personalităţilor evocate, vor îndruma şi ajuta turiştii să descopere o parte din istoria Braşovului.

Ghizii îi vor readuce la viaţă pe: Johannes Honterus, Diaconul Coresi, Apollonia Hirscher, Michael Weiss, George Bariţiu, Andrei Mureşanu, Mişu Popp, Elena Mureşianu, Maria Baiulescu şi Aprily Lajos.

Se caută ghizi care să întruchipeje personalităţile Braşovului

Asociaţia Cultour este în căutarea celor zece persoane pasionate de istorie, care îşi doresc să readucă la viaţă istoria oraşului. Personalităţile în care se vor transforma ghizii sunt figuri marcante ale braşovului, care şi-au pus amprenta asupra vieţii culturale ale perioadei în care au trăit. Aceştia vor fi pregătiţi de o echipă de specialişti, formată dintr-un istoric, un ghid cu experienţă şi un actor şi vor fi remuneraţi pentru activitatea lor. CV-urile doritorilor pot fi trimise pe adresa info@asociatia-cultour.ro, până la 31 august.

„Proiectul este iniţiat şi coordonat de Muzeul Casa Mureşenilor Braşov. Acesta este co-finanţat de Primăria Municipiului Braşov, în cadrul liniei de finanţare a proiectelor culturale II/2016. Contribuţia Primăriei este de 31.250 de lei, din valoarea totală de 39.370 de lei. Anul acesta am primit mai multe propuneri de finanţare decât anul trecut şi ne bucură faptul că acest proiect urmăreşte să implice braşovenii în promovarea istoriei oraşului lor“, a declarat Costel Mihai viceprimarul Braşovului.Body

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: