VIDEO Sistem pilot de iluminat inteligent în Poiana Braşov. „Fiecare se plimbă cu propria bulă de lumină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bula de lumină  însoţeşte maşina, bicileta sau pietonul. Foto: Prim[ria Braşov
Bula de lumină  însoţeşte maşina, bicileta sau pietonul. Foto: Prim[ria Braşov

În Poiana Braşov se testează un nou sistem de iluminat inteligent. Este vorba de o tehnologie care menţine sistemul de iluminat public la un consum redus, intensitaea luminii mărindu-se doar în momentul în care sistemul identifică mişcarea unei maşini, a unui biciclist sau pieton.

În Poiana Braşov este testat un nou sistem de iluminat inteligent care, pe baza unui sistem radar şi a unor senzori de mişcare, creează o bulă de lumină care se deplasează odată cu maşina, biciclistul sau pietonul. 

Totul se bazează pe senzori instalaţi la fiecare stâlp, care modifică fluxul luminos în funcţie de viteza maşinii / bicicletei / pietonului, creând impresia de lumină care urmăreşte maşina sau pietonul.

Sistemul a fost gândit pentru a crea condiţii optime de circulaţie şi pentru a se ajunge la un consum adaptat nevoii reale din teren. Această tehnologie, nouă la nivel mondial, menţine sistemul de iluminat public la un consum de 20%, iar în momentul când radarul sau senzorul de mişcare identifică un autovehicul, biciclist sau pieton, calculează viteza de mişcare a acestuia şi, în funcţie de această viteză, măreşte intensitatea luminii pe un anumit tronson de stradă, iluminând astfel vehiculul sau persoana sesizată de senzor.

"Rezultatele sunt spectaculoase"

Dispozitivul de control al iluminatului, montat pe fiecare stâlp, conţine: un detector radar, care poate măsura viteza între 10-120 km/h, un senzor de mişcare PIR, care măsoară o viteză cuprinsă între 2-25km/h, un luxmetru, un termometru, o sursă de alimentare şi un sistem de comunicaţie wireless.

,,Ne propunem ca participanţii la trafic să interacţioneze cu sistemul de iluminat public, astfel încât lumina să fie cea necesară pentru utilizatorii drumului. Sistemul, denumit «iluminat adaptiv», se bazează pe o serie de senzori şi de radare înglobate în dispozitivele pe care le-am instalat pe fiecare stâlp de iluminat, iar lumina este utilizată la intensitate maximă doar în momentul în care trece un pieton, un ciclist sau o maşină. Fiecare se plimbă, de fapt, cu propria bulă de lumină. Prin radarul care detectează viteza de deplasare se aprind în faţă luminile de pe 2, 3 sau 5 stâlpi de iluminat, pentru a asigura vizibilitate optimă pentru fiecare participant la trafic. Sistemul este destul de simplu şi rezultatele sunt spectaculoase, spune, pe pagina oficială a Primăriei Braşov, Dan Vătăjelu, director general Flash Lighting Services, firma care implementează proiectul.

Implementarea  sistemului poate reduce consumul de energie cu până la 80%, dar deocamdată, în măsurătorile făcute în Poiana Braşov pe parcursul a şase luni, s-a constatat o reducerea consumului de 70%. 

Sistem pilot de iluminat inteligent în Poiana BraşovSistem pilot de iluminat inteligent în Poiana Braşov

Proiectul ar putea fi extins în zonele rezidenţiale şi în parcuri. Următoarea stradă pe care va fi instalat acest sistem este strada Zaharia Stancu, între intersecţia cu Tudor Arghezi şi Remat, unde circulaţia pe timpul nopţii este destul de redusă.

„Sistemul adaptiv funcţionează local, deciziile se iau direct în echipamente, fără aplicaţii software care întârzie comanda.

În Poiana Braşov, sistemul a fost testat (şi este instalat) pe str. Poiana Soarelui, între intrarea din parcarea de la Şura Dacilor şi accesul spre staţia de telegondolă, echipamentele fiind montate pe toţi cei 16 stâlpi de pe această stradă", precizează site-ul Primăriei Braşov.

Iţi mai recomandăm să citeşti:

VIDEO Adolescentele care au bătut şi batjocorit o fată de 14 ani din Piteşti au fost puse sub control judiciar

Doi poliţişti şi un jandarm captivi într-o maşină de poliţie în flăcări au fost salvaţi de un elev, viitor coleg 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite