VIDEO Panglica albă, simbol al revoltei cârciumarilor sufocaţi de controalele autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă formă de protest prinde contur în aceste zile, la Braşov, faţă de presiunea pe care autorităţile statului o pun pe proprietarii de localuri. După ce starea de urgenţă le-a ţinut lacătul pe afacere multă vreme, cârciumarii sunt asaltaţi acum de controale, pe care cei vizaţi le consideră ”agasante”, atât pentru ei, cât şi pentru clienţi.

Cârciumile din Braşov cheamă toată lumea, proprietari de restaurante şi terase, autorităţi, clienţi, oamenii de orice fel, să organizeze un protest în linişte faţă de avalanşa de controale care le periclitează afacerile şi-aşa şubrezite de pandemie.

Oana Coantă, reprezentanta breslei constituite în urmă cu doi ani, a postat un mesaj video pe pagina personală de Facebook prin care îşi îndeamnă colegii să lege panglici albe la intrarea în localuri, câte una pentru fiecare descindere de care au parte, ca simbol al revoltei faţă de aroganţa instituţiilor de control. 

”Ce s-a întâmplat în ultima vreme este că, pe lângă pandemii şi cârciumi închise şi tot felul de alte lucruri care ni s-au întâmplat, mai avem parte şi de zeci de controale care se întâmplă în fiecare zi, repetitiv uneori”, spune Oana Coantă.

În următoarele zile, anunţă Oana Coantă, o să fie un fel de mesaj transmis de către cei din breasla cârciumarilor din Braşov: ”pentru fiecare instituţie care ne-a călcat pragul în ultima lună vom atârna câte o panglică”. 

”Nu ştiu cum este în alte oraşe, dar în Braşov, în Piaţa Sfatului, în fiecare zi opresc maşini de control şi se răspândesc echipe. Să stai zi de zi cu chestia asta deasupra capului, cu atitudine un pic ameninţătoare, este mult prea mult. Mesajul nostru către ţară, din Braşov, este: atârnaţi-vă panglici albe pentru fiecare instituţie care v-a călcat pragul şi spuneţi oamenilor, ca să ştie, că ne străduim să fim în regulă dar nu vrem să o facem în felul ăsta”, declară reprezentanta breslei cârciumarilor din Braşov.

VIDEO

”Ne-am atârnat nişte panglici şi dacă sunteţi în ţară oameni care credeţi că aderaţi la treaba asta şi vi se pare o idee bună nu ar fi rău să o faceţi pentru că este doar o declaraţie şi un gest public pentru clienţi, pentru controale, pentru autorităţi, pentru angajaţi, pentru toată lumea, ca să se vadă exact în ce situaţie ne aflăm şi că, deşi ne străduim foarte tare, biciul este în continuare deasupra noastră, în fiecare zi”, declară Oana Coantă în postarea sa de pe Facebook. 

Braşoveanca ţine să mai precizeze că nu controalele sunt problema, ci modul în care acestea sunt organizate.

”Îţi vine o instituţie în control, oricare, alegeţi dumneavoastră una, te verifică, din cinci lucruri, două sunt proaste. Le repari, dar peste trei zile vine aceeaşi instituţie şi zice: păi mai ai două lucruri în neregulă. (...) Evident că facem lucruri greşite câteodată, dar în felul ăsta, intrând în locaţii seara la zece, câte şapte oameni, blocând activitatea, speriind şi oamenii care oricum sunt în stres, filmând, nu e un mod constructiv de a face lucrurile”, susţine Oana Coantă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite