FOTO VIDEO Misterele Canionului Şapte Scări. De ce este unic fabulosul canion din Braşov, desprins acum milioane de ani dintr-o mare şi vizitat de dinozauri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canionul Şapte Scări este unic în Europa de Est. FOTOSimona Suciu
Canionul Şapte Scări este unic în Europa de Est. FOTOSimona Suciu

Se spune că pe vremuri mocanii din Săcele îşi duceau iubitele la canion şi dormeau o noapte acolo. Daca fetele rezistau fără să se plângă atunci erau numai bune de măritat. O altă legendă spune că zona canionului face minuni pentru psihic şi toţi cei care ajung acolo se liniştesc şi se simt încărcaţi de energie.

Istoria Canionul 7 Scări porneşte cu milioane de ani în urmă. Se spune că datează încă din mezozoic şi că pe vremuri aici a fost un fund de mare. În plus, specialiştii spun că este posibil ca aici să fi trăit chiar şi dinozauri.

Cristian Popa de la Regia Pădurilor Săcele se ocupă de promovarea canionului şi stie toate secretele lui. A făcut prima drumeţie la canion pe când avea doar 4 ani. De atunci, a venit de peste 1.000 de ori. Priveliştea l-a fascinat atât de tare, încât a făcut din plăcerea de a veni aici o meserie şi acum se ocupă de promovarea canionului. Turiştii trebuie să afle neapărat legenda locului.

„Se spune că acest canion era locul de promenadă al mocanilor din satul Baciu (Săcele). Legendele transmise din generaţie în generaţie spun că tinerii feciori din sat îşi supuneau iubitele la două probe. Una era să le aducă în plimbare până la canion să vadă dacă sunt puternice şi nu cedează fizic. Apoi, după ce urcau împreună cele şapte scări, stăteau o noapte deasupra canionului. Dacă nu se certau deloc, atunci era meniţi să fie împreună toată viaţa. Mai sunt cupluri de tineri care aud legenda şi vor să o testeze“, povesteşte Cristian Popa.

Locul care te relaxează

Pe lângă peisajul spectaculos, canionul este recunoscut pentru minunile pe care le face asupra psihicului. Se spune că apa din jur şi poziţionarea izvoarelor este o adevărată hitroterapie. Efectele beneficice sunt date şi de aerul extreme de ozonat. „Acest loc are darul de a te linişti. Am simţit-o şi eu, au simţit-o şi turiştii. Dacă stau aici două-trei ore, îmi încarc bateriile. Aerul ozonat, pentru că suntem la 1.050 de metri altitudine, şi zgomotul făcut de apă sunt o combinaţie extraordinară pentru psihic. Am vorbit cu un turist din Bucureşti care a venit anul trecut de şapte ori. Mi-a povestit că o jumate de zi aici face cât o săptămână la mare. Recuperarea psihologică este negreşită. Am simţit-o şi eu pe pielea mea“, a mai spus Cristian Popa.

Canionul Şapte Scări este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri. Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. „Canionul nu este unic doar în România, ci şi în Europa. Mai există unul asemănător în Austria, dar distanţa dintre pereţii canionului este mare, astfel că nu este la fel de spectaculos“,  mai spune Cristian Popa.

Accesul la Canionul Şapte Scări se face extrem de simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă). Turiştii ajung la canion în aproximativ o oră de mers lejer. Drumul este accesibil chiar şi copiilor. Nu este nevoie de echipament special, dar bocancii de munte sunt recomandaţi, deoarece potecile pot fi alunecoase mai ales atunci când plouă. Canionul este deschis acum doar grupurilor, dar din 15 martie oricine îl poate vizita. Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Aici se află şi cea mai mare tiroliană din ţară.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Misterele şi legendele Braşovului. De la fantome, poveşti de dragoste tragice, locuri vindecătoare de boli şi construcţii inexplicabile

VIDEO Cetăţile Braşovului, pline de mister. Povestea bastionului «gulagului» românesc şi a „Fecioarei de Fier“ cu care erau torturaţi deţinuţii politic

FOTO Misterele Braşovului: fantoma din tunelul de la Teliu

FOTO Blestemul călăilor Braşovului. Ucigaşii au sfârşit la fel de crud ca şi victimele lor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite