Vama Buzăului vrea să devină staţiune turistică. Care sunt atracţiile localităţii în afară de peisajele superbe şi aerul curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Buzăului este sitiată la poalele Munţilor Ciucaş. FOTOSimona Suciu
Vama Buzăului este sitiată la poalele Munţilor Ciucaş. FOTOSimona Suciu

Micuţa localitate aflată la 50 de km de Braşov oferă privelişti superbe, singura rezervaţie de zimbri din zonă, dar şi casacada unde mergi efectiv pe apă. Localnicii au preparate tradiţionale şi se laudă cu aer curat.

Autorităţile au depus dosarul pentru ca Vama Buzăului să devină staţiune turistică deoarece a depăşit pragul de 20.000 de vizitatori. Statutul de staţiune turistică este important deoarece permite un acces mai uşor la fondurile europene. Localităţile care au acest statut au un punctaj mai mare şi beneficiază de promovare

„Am înaintat la Ministerului Turismului documentaţia solicitată conform legii, pentru atestarea comunei ca staţiune de interes local. Din câte am înţeles, undeva în luna mai, prin Hotărâre de Guvern şi în urma vizitei comisiei care se ocupă de clasificare, care va verifica în localitate dacă ce am scris în documentaţie se regăseşte în teren, vom fi atestaţi ca staţiune turistică de interes local. În momentul de faţă, în Vama Buzăului avem clasificate aproape 100 de locuri de cazare, toate cu trei margarete“, a declarat Tiberiu Chirilaş, primarul din Vama Buzăului.

Cascada unde mergi pe apă

Principala atracţie a localităţii este Cascada Urlătoarea, care, deşi nu este la fel de cunoscută ca surata ei cu acelaşi nume din Munţii Bucegi, aflată în apropierea staţiunii Buşteni, este mult mai spectaculoasă. Puteţi ajunge la cascadă din Vama Buzăului atât cu maşina, cât şi pe jos. Drumul din Vama Buzăului până la cascadă are 3 kilometri şi este superb. Drumul la pas nu este unul abrupt şi nu durează mai mult de 20 de minute. Puteţi admira pe traseu dealurile din Vama Buzăului şi culmile Munţilor Ciucaş. Drumul trece şi prin pădure, iar dacă aveţi noroc de o zi cu soare, atunci spectacolul este şi mai impresionant. Razele soarelui răzbat printre ramurile copacilor şi veţi avea o senzaţie de linişte deplină. Nu veţi auzi decât păsările şi susurul apei.

Cascada Urlătoarea din Vama Buzăului

Odată ajunşi la Cascada Urlătoarea, pregătiţi-vă să vedeţi ceva cu adevărat unic. Izvoarele de apă ies direct din munte, se sparg pe stânci şi ajung în pârâul Urlătoarea. Cascada este formată din mai multe izvoare liniare care se întind pe zeci pe metri. Pe alocuri, rocile au culoarea roşiatică. Puteţi merge fără teamă până în vârful cascadei. La Urlătoarea din Vama Buzăului este singurul loc din ţară unde puteţi spune cu adevărat că aţi mers pe apă. Ar fi bine însă să aveţi încălţăminte impermeabilă.

Legenda vrăjitoarelor 

Cascada are si o legendă care îi dă numele. Sunetul pe care apa îl scoate în cădere seamănă cu un ţipăt, iar localnicii spun că aici au trăit pe vremuri vrăjitoare şi zgomotul ar veni de la ele, care încă mai bântuie zona din jurul cascadei. Mulţi oameni spun că apa de aici este extrem de curată şi i-a ajutat în bolile de stomac. Vin mereu cu bidoanele pentru a lua apă de la cascadă. „Dacă de aici au băut dacii, noi de ce să nu putem bea. Apa vine de la izvoarele de sus de pe munte, este curată şi are proprietăţi care ajută la bolile de stomac. Eu nu am mai avut arsuri de când beau apă de aici“, a spus Ioan Fotea, localnic. Totuşi, nu există cercetări care să confirme calităţile terapeutice ale apei. 

image

Foto

Rezervaţia de Zimbrii de la Vama Buzăului

În zona cascadei sunt amenajate locuri de picnic cu mese şi scaune din lemn care se potrivesc perfect cu decorul natural. Aici vă puteţi relaxa şi puteţi admira în voie cascada. Puteţi respira o porţie sănătoasă de aer curat. Zona nu a fost invadată de grătare şi de aceea este încă o oază de linişte şi de natură nepângărită de mâinile omului.

Rezervaţia de zimbri

Tot la Vama Buzăului, chiar în localitate, la marginea pădurii, puteţi vedea Rezervaţia de zimbrii. A luat fiinţă în 2008, fiind amenajată pe o suprafaţă de 10  hectare, unde acum trăiesc 34 de zimbrii. Primele exemplare de zimbri din rezervaţie au fost aduse din Austria, Elveţia, Franţa şi Italia şi s-au adaptat foarte bine, cei 11 pui născuţi în rezervaţie fiind o dovadă în acest sens. Zimbrii pot fi admiraţi de turişti, care pot afla mai multe despre aceste animale de la angajaţii rezervaţiei

În rezervaţie nu puteţi intra cu maşina şi trebuie să o luaţi la pas. Plimbarea pe drumul care înconjoară ţarcul uriaş al zimbrilor durează cam o oră, dar din loc în loc puteţi să vă relaxaţi pe bănci, în foişoare de lemn şi vă puteţi da pe leagăn. Biletul de intrare în rezervaţie costă 5 lei şi este deschisă şapte zile din şapte.

În parcarea rezervaţiei a fost amenajat un centru de informare turistică cu fonduri europene, care a costat 150.000 de euro, de unde puteţi afla toate atracţiile zonei, istoria satului Vama Buzăului şi a localităţilor învecinate, dar şi care sunt traseele montane, dacă sunteţi amatori de drumeţii. 

image

Tigăile Mari, turnuri naturale de 80-100 de metri

Din Vama Buzăului puteţi face zeci de drumeţii montane. Traseele sunt amenajate şi sunt structurate în funcţie de dificultate şi lungime. Puteţi afla toate informaţiile necesare şi puteţi primi o hartă cu traseele de la Centrul de informare turistică. O parte dintre trasee se pot parcurge şi cu bicicleta, astfel că dacă sunteţi amatori de ciclism, trebuie să veniţi pregătiţi. În zonă sunt şi multe drumuri forestiere, care traversează pădurea şi care pot fi străbătute pe bicicletă sau la pas.

De departe, o drumeţie pe care nu trebuie să o rataţi este cea spre rezervaţia Tigăile Mari. Zona Tigăile Mari din Munţii Ciucaş este cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munţii Carpaţi. Uimeşte atât prin înălţime, unele dintre stâncile uriaşe având chiar şi 80-100 de metri, dar şi prin lăţime. Complexul de turnuri se întinde pe un kilometru. Zona a fost declarată arie protejată şi se află la limita dintre judeţele Braşov şi Prahova. O drumeţie până la Tigăile Mari durează între 5 şi 6 ore sau chiar 10-11 ore, depinde de unde porniţi.

Tabla Buţii este o altă destinaţie pe care nu trebuie să o rataţi. În zilele noastre se mai pot vedea ruinele unei cetăţi şi cimitirul eroilor, dar o plimbare şi o mică trecere prin istorie merită cu siguranţă. În 1916, în Tabla Buţii s-au dat lupte grele între armata română şi cea germană, iar în 1922 a fost amenajat un cimitir al eroilor căzuţi aici în Primul Război Mondial. În fiecare an, la

6 august, eroii sunt comemoraţi. Tot prin Tabla Buţii se spune că a trecut Mihai Viteazul în 1599 în Transilvania, pentru a-şi surprinde adversarii şi de atunci, lângă Tabla Buţii există un loc care se numeşte Stânca lui Mihai Viteazul.

Râurile repezi care traversează pădurea din vama Buzăului sunt pline de păstrăvi, astfel că, dacă sunteţi amatori de pescuit, puteţi să vă încercaţi norocul. Trebuie să vă pricepeţi totuşi puţin la pescuit, pentru că păstrăvul nu se lasă prins cu una cu două. Localnicii pricepuţi îl pot prinde chiar şi cu mâna. Dacă nu reuşiţi să-l prindeţi puteţi să-l cumpăraţi de la o păstrăvărie din zonă.

Mâncare 100% naturală

La Vama Buzăului există şase pensiuni unde veţi avea parte de linişte şi de mâncare tradiţională. Vă puteţi caza şi în gospodăriile localnicilor. O noapte de cazare costă între 50 şi 80 de lei. La Vama Buzăului puteţi gusta brânzeturi naturale, slănină şi pastramă, dar şi dulceţuri de fructe de pădure şi miere. Puteţi vizita, de asemenea, una dintre cele 10 stâne şi puteţi afla cum se face brânza, telemeaua şi caşul. Şi cum nu puteţi pleca înfometaţi de la stână, ciobanii vă vor îmbia cu un bulz tradiţional cu brânză de burduf, copt încet pe jar.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite