Uzina Hidromecanica din Braşov a intrat în faliment. Aici s-au fabricat primul autobuz şi primul strung românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În locul uzinei este acum doar un teren viran. FOTOSimona Suciu
În locul uzinei este acum doar un teren viran. FOTOSimona Suciu

Ultima dintre fabricile de tradiţie ale Braşovului a intrat în faliment şi va dispărea de pe harta Braşovului. Angajaţii au fost trimişi de mult acasă.

Uzina Hidromecanica a fost unul dintre simbolurile oraşului industrial Braşov. A fost înfiinţată în 1880. Angajaţii lucrau în ateliere de turnătorie fontă şi prelucrări mecanice. În clădirea „Hidromecanica s-au fabricat primul autobuz şi primul strung românesc, în anii 50. În perioada de glorie, la Hidromecanica munceau mii de oameni.

După Revoluţie, soarta uzinei Hidromecanica şi a miilor de angajaţi a început să atârne de un fir de aţă, societatea fiind privatizată în două rânduri. Aşa se face că, după ce a fost cumpărată de diverşi acţionari, uzina s-a stins încetul cu încetul.

Privarizări dezastruoase

Primul pas a fost făcut în 2001, când uzina a fost cumpărată de societatea Alexander & Co SRL Braşov, privatizare care s-a dovedit a fi un eşec. A doua privatizare a uzinei a avut loc după numai patru ani, când fabrica a fost cumpărată de omul de afaceri Lucian Nicolae Gârbacea, care a deţinut 50,9% din acţiuni, un alt acţionar semnificativ fiind SIF Transilvania cu 45,21%.

Cu trecerea anilor, declinul uzinei Hidromecanica era tot mai evident. Astfel s-a ajuns ca, după ce în 2009, cifra de afaceri a companiei era de 9,4 milioane de lei şi pierderile de 14,8 milioane de lei, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov să scoată la licitaţie platforma Hidromecanica din Centrul Civic. Pentru achiziţia terenului de circa 40.000 metri părtaţi, reţeaua belgiană de hipermarketuri Cora a plătit 13 milioane de euro.

Uzina Hidromecanica din centru a fost demolată, iar pe locul ei ar fi trebuit să răsară un proiect imobiliar. După ce a anunţat marea deschidere în 2015, Cora a anunţat că renunţă la investiţie din cauza crizei.

După demolarea imobilelor uzinei din centru, muncitorii s-au retras în cel de al doilea sediu denumit Hidro II. Afacerea însă nu a mers, iar numărul angajaţilor s-a redus treptat, iar uzina a fost ameninţată cu executarea de Electrica la care avea datorii mari. Ultimii 150 de angajaţi au fost trimişi acasă, iar acum instanţa a pronunţat falimentul Hidromecanica, scrie bizbrasov.ro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite