Care sunt soluţiile pentru urşii-gunoieri, înainte să punem degetul pe trăgaci. Lista măsurilor civilizate propuse de experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursul care a atacat doi oameni la Făgăraş este de negăsit. Vânătorii îl caută de mai bine de o săptămână ca să îl împuşte. În schimb, vânătorii dau dat nas în nas cu alţi urşi veniţi în căutare de hrană. Specialiştii spun că împuşcarea urşilor nu este o soluţie şi că trebuie luate măsuri pe termen lung.

Vânătorii care de mai bine de o săptămână caută ursul care a atacat doi oameni la Făgăraş au dat nas în nas cu o ursoaică cu un pui tot în zona Combinatului. Un alt urs a fost văzut la poarta mănăstirii din Berivoi. Animalul se plimba prin livadă şi încerca să ia pere dintr-un copac. 

Pentru a-i descuraja pe urşi să mai coboare în zonele locuite, la Făgăraş s-a luat decizia ca gunoiul din tomberoane să fie ridicat în fiecare seară. Primarul din Făgăraş are o părere clară despre situaţie: „Eu cred că urşii care sunt agresivi trebuie recoltaţi nu relocaţi. Nu doar în cartierul Câmpului au coborât urşi, ci şi în carterul Combinat“. Ministerul Mediului a dat aprobare pentru împuşcarea ursului la cererea autorităţilor locale.

De ce a atacat ursul?

Ursul din Făgăraş a atacat de foame sau pentru că era speriat? Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei de Vânătoare din Făgăraş, ursul care acum este de negăsit a fost văzut înainte de a ataca doi oameni în zona Combinatului Chimic din Făgăraş. Potrivit unui paznic, ursul a fost hăituit de mai mulţi câini şi posibil muşcat, după care s-a refugiat în zona locuită. Atacul câinilor ar putea fi o posibilă explicaţie pentru comportamentul agresiv al animalului.

Arii naturale pentru urşi

Specialiştii sunt de părere că împuşcarea urşilor nu este o soluţie. „Acum o lună am discutat cu Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, pentru a găsi soluţii pentru populaţia de urşi. Nu este simplu şi cu siguranţă împuşcarea lor nu rezolvă problema. Trebuie să ne aşezăm la masă cu Asociaţiile de Vânători, cele de Protecţie a Animalelor, cu Ministerul Mediului şi să discutăm. Doamna ministru a fost de acord. Una dintre măsuri este aceea ca atunci când un urs este prins să fie microcipat. Doar aşa se poate ştii dacă acelaşi urs coboară din nou, că nu ridică ursul mâna să spună: Eu sunt. Urşii arată la fel. În plus există fonduri europene pentru gestionarea urşilor. Trebuie amenajate arii naturale. Mai avem şi noi păduri în Carpaţii noştrii. Aceste arii au între 5.000 şi 6.000 de hectare. Aşa se face în Canada. În aceste arii urşii pot fi hrăniţi, dar nu cum se face la noi, unde li se duce o troacă cu mâncare în acelaşi loc şi ursul ajunge să fie ca porcul. Mâncarea trebuie ascunsă, ca ursul să o caute. Şi noi în rezervaţie ascundem mâncarea, nu i-o dăm direct“, ne-a declarat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează Rezervaţia de urşi de la Zărneşti.

Zone tampon

O altă soluţie pentru a împiedica urşii să mai vină în curţile oamenilor este amenajarea de zone tampon. „Există posibilitatea ca în localităţile care sunt la marginea pădurii să fie amenajate zone tampon. Să se cultive acolo porumb şi pomi fructiferi. Astfel ursul va găsi mâncare. Ursul nu coboară din pădure să se plimbe în oraş, coboară de foame. De asemenea pensiunile, vilele care sunt contruite în pădure trebuie să aibă autorizaţie de mediu şi gard electric pentru protecţie. Dacă faci seara grătar şi nu ai gard electric inviţi ursul la masă şi apoi de plângi că a venit“, a mai spus Cristina Lapis.

O numărătoare corectă

Înainte de a lua decizii extreme trebuie făcut un plan. „Urşii trebuie număraţi corect. Unii spun că sunt 7000, alţii 5000, alţii 3000. Dacă nu faci o numărătoare corectă nu ai cum să ştii, deoarece un urs face kilometri întregi în 3 minute. Sunt specialişti în SUA, în Canada, eu colaborez cu asociaţii şi i-am putea invita în România să facem o numătăroare corectă. Ursul este specie protejată conform Convenţiei de la Berna pe care România a ratificat-o fără rezerve. Nu trebuie să exagerăm din nicio parte. Eu nu sunt împotriva vânătorii, atâta timp cât nu este transformată într-o atracţie turistică. Sunt agenţii care vând pachete all-inclusive de vânătoare în România, cu 15.000 de euro trofeul. Nu este normal şi deja ne vorbeşte Europa. Acum, dacă un urs este bătrân şi bolnav, este mai bine să fie îmăpuşcat de vânător decât să se chinuie şi să fie atacat de alte animale. Asta este vânătoare deontologică. Trebuie să avem un plan pe termen lung, iar împuşcarea haotică a urşilor nu este o soluţie“, a mai spus Cristina Lapis.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite