Unde se relaxau Năstase şi Ţiriac, în urmă cu jumătate de secol, când erau în plină glorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Năstase şi Ion Ţiriac în Poiana Braşov în urmă cu 50 de ani FOTO Muzeul Casa Mureşenilor Braşov
Ilie Năstase şi Ion Ţiriac în Poiana Braşov în urmă cu 50 de ani FOTO Muzeul Casa Mureşenilor Braşov

Ion Ţiriac şi Ilie Năstase au fost surprinşi de reporterul Gazetei de Transilvania la un hotel din Poiana Braşov, unde îşi petreceau timpul liber cu o jumătate de secol în urmă, când erau în plină ascensiune în tenisul mondial

La finalul unui an extrem de fructuos, cei doi sportivi care au alcătuit cel mai bun cuplu de dublu din istoria tenisului românesc şi-au oferit o binemeritată vacanţă în Poiana Braşov. Ilie Năstase şi Ion Ţiriac au fost surprinşi de reporterii suplimentului cultural-educativ şi sportiv al Gazetei de Transilvania, „Săptămâna braşoveană”, în timp ce se relaxau la Vila Mestecăniş din Poiana Braşov. Era în luna decembrie a anului 1970, unul în care cei doi cuceriseră titlul de dublu de la Roland Garros. 

„În 14 decembrie 1970 se pregăteau şi ei, probabil, de iarnă, de sărbători şi a apărut o poză inedită, spun eu, cu marii campioni români Ilie Năstase şi Ion Ţiriac. Aşa cum se ştie, Ion Ţiriac este braşovean de-al nostru şi a copilărit în zona străzii Cerbului”, a precizat muzeograful Ovidiu Savu, de la Muzeul Casa Mureşenilor, instituţia care gestionează arhiva Gazetei de Transilvania, oferită cu generozitate de Tomas Şindilariu. 

Criza economică începută în anul 2008 a dus la falimentul celui mai vechi cotidian în limba română, Gazeta de Transilvania. Inaugurat în 1838 de George Bariţiu, ziarul a funcţionat ultima dată într-o clădire din Centrul istoric al Braşovului, care, după falimentul publicaţiei, a ajuns în paragină şi era destinată demolării. Întreaga arhivă, aflată la subsolul clădirii, era în pericol să fie distrusă, însă actualul membru al Secretariatului General al Guvernului, Tomas Şindilariu, a salvat-o şi a oferit-o, gratuit, Muzeului Casa Mureşenilor. Muzeografii au încă mult de cercetat din arhiva de aproape două secole a ziarului – din care, de fapt, există toate numerele doar din perioada comunistă, în care gazeta s-a numit „Drum Nou”. Dar, între cele descoperite până acum se numără şi această fotografie unică în care apar cei doi foşti mari sportivi. 

 Cei doi tenismeni români câştigaseră, în 4 mai, turneul parizian de Grand Slam şi jucaseră finala Cupei Davis în 1969. De altfel, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac formau o extrem de puternică echipă de Cupa Davis a României, care avea să mai joace încă două finale ale competiţiei de tenis inter-ţări. Din păcate, atât finala jucată până la apariţia articolului, cât şi cele două care au urmat, toate împotriva Statelor Unite, au fost pierdute, iar, de atunci, România nici măcar nu s-a mai apropiat de o fază atât de avansată a competiţiei. 

Ce au însemnat cei doi pentru tenis

Ion Ţiriac este braşovean, a avut o copilărie grea, după ce şi-a pierdut tatăl pe când avea numai 10 ani şi a practicat întâi hocheiul. Tenisul (şi, mai târziu, afacerile) avea, însă, să îl consacre pe plan mondial. Crescut în Centrul Istoric al Braşovului, Ion Ţiriac nu a uitat niciodată locul de unde a plecat şi a revenit de multe ori cu mare plăcere la turneul de tenis organizat chiar în locul în care obişnuia să facă sport cu ceilalţi băieţi din cartier. De altfel, braşoveanul spune că acest turneu se desfăşoară în cel mai frumos decor dintre toate turneele din Europa, chiar sub Muntele Tâmpa, lângă o clădire medievală din secolul al XV-lea, Bastionul Ţesătorilor. De altfel, şi clădirea în care stau organizatorii turneului este una deosebită, care atrage atenţia trecătorilor. Ţiriac a jucat hochei până la vârsta de 25 de ani şi a participat cu echipa naţională a României la Jocurile Olimpice de iarnă de la Innsbruck şi la Campionatul Mondial. 

Ilie Năstase este primul jucător din istoria tenisului care a devenit numărul unu mondial. Ţiriac a fost întotdeauna uimit de talentul nativ al lui Ilie Năstase, mai ales că el se baza mai mult pe muncă. Dacă Ion Ţiriac a câştigat în probele de simplu doar turnee de mai mică importanţă, Ilie Năstase a devenit campion la US Open în 1972 şi la Roland Garros un an mai târziu. Nasty, cum îi spunea întreaga planetă, a câştigat 83 de turnee, dintre care doar 58 au fost înregistrate de ATP şi a fost de două ori cel mai bun tenisman al lumii, în 1972 şi 1973. Năstase a câştigat de 4 ori şi Turneul Campionilor, în anii 1971, 1972, 1973 şi 1975 şi a fost de două ori la un singur pas să câştige şi turneul londonez de la Wimbeldon, în 1972, când a pierdut finala cu Stan Smith şi în 1976, când a cedat în faţa suedezului Bjorn Borg. 

La o jumătate de secol de la acea vacanţă, fotografia din ziar a fost redescoperită de muzeografii braşoveni. „Reporterul spune în articol că fotograful i-a surprins relaxaţi, în timp ce se uitau la nişte fotografii, stăteau la o masă şi se relaxau la schi, la zăpadă. Ştim cu toţii că Ţiri – cum îl numea chiar reporterul de atunci – avea şi o vilă în Poiana Braşov, dar aici erau oaspeţii vilei Mestecăniş, după cum se precizează în material. Ştim cu toţii că Poiana Braşov, şi pe timp de vară, şi pe timp de iarnă are un aer ozonificat şi recuperarea sportivilor în Poiană s-a făcut de 50 de ani la aproape orice sport, inclusiv la tenis”, a mai precizat Ovidiu Savu. Alegerea locului de relaxare s-a dovedit una benefică, deoarece, în anii care au venit, au urmat alte rezultate formidabile la dublu, cu încă două finale de Cupa Davis, iar, la simplu, Ilie Năstase a devenit primul lider mondial din istoria ATP, a câştigat două turnee de Grand Slam şi a jucat alte două finale la Wimbledon. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

La 18 ani, Caty a luat în plasament primii doi copii. Acum este mamă pentru sute de copii din România şi din Zambia

Încă un campion naţional de raliu internat cu Covid-19. Mesajul lui pentru fani, de dincolo de masca cu oxigen

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite