Undă verde pentru ajutoarele de încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi constănţenii care se încălzesc cu lemne vor primi ajutor financiar. FOTO: Arhivă
Şi constănţenii care se încălzesc cu lemne vor primi ajutor financiar. FOTO: Arhivă

Braşovenii cu venituri mici îşi pot depune dosarele pentru a primi sprijin la plata facturilor.

De ajutor pentru încălzire pot beneficia familiile şi persoanele singure racordate la sistemul centralizat, care nu pot asigura o temperatură de 21 de grade în locuinţă şi ale căror venituri sunt de cel mult 786 de lei pe membru de familie sau de 1.082 de lei, în cazul persoanelor singure. De sprijin beneficiază şi braşovenii care se încălzesc cu gaze naturale, dar şi care folosesc combustibili solizi sau petrolieri şi au venituri nete lunare mai mici de 615 lei pe membru de familie.
Pentru familiile sau persoanele singure care beneficiază de ajutor social şi utilizează energie termică, statul asigură plata integrală a facturilor. Aceeaşi categorie beneficiază de un ajutor lunar de 58 de lei, pentru combustibili solizi sau petrolieri.
Cereri până în 28 octombrie
Formularele pentru solicitarea ajutorului de încălzire pot fi obţinute de la direct de la primării, de la asociaţiile de proprietari/locatari sau furnizori. Acestea pot fi descărcate şi de pe site-ul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS), www.brasov.prestatiisociale.ro. Solicitanţii trebuie să anexeze actele de stare civilă şi cele doveditoare privind veniturile realizate în luna anterioară.
„Formularele pot fi depuse până în 28 octombrie, de proprietarul locuinţei, de persoana care a înstrăinat locuinţa în baza unui contract cu clauză de întreţinere, de titularul contractului de închiriere, de un alt membru al familiei, major şi împuternicit legal de proprietar sau de titularul de contract de închiriere. Pentru persoanele singure minore, documentele pot fi depuse de către reprezentantul legal", a precizat Diana Borş, dorectorul executiv al AJPS Braşov.
Cererile pot fi depuse la primăria din localitatea de domiciliu şi după această dată, însă solicitanţii vor beneficia de sprijin doar pentru perioada scursă după acel moment.
„Pe lângă acest sprijin, autorităţile locale pot decide să acorde un ajutor suplimentar", a mai precizat Borş.
La stabilirea dreptului sunt luate în considerare toate veniturile, mai puţin ajutorul social, bursele de studiu şi cele şcolare, dar şi sprijinul acordat prin Programul „Bani de liceu".
Limite legale
Persoanele care deţin în proprietate alte imobile în afara celui pentru care fac solicitarea nu vor primi ajutor. În aceeaşi categorie intră proprietarii de autoturisme cu o capacitate mai mare de 1.600 cc, autoutilitare, autocamioane, remorci, şalupe, bărci cu motor, iahturi, autobuze sau microbuze. Nici producătorii care au tractoare sau combine, prese de ulei sau mori de cereale nu au dreptul la sprijin financiar. Legea îi exclude şi pe proprietarii de gatere, drujbe sau alte utilaje pentru prelucrarea lemnului, dar şi pe cei care au depozite bancare de peste 3.000 de lei.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite