Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Braşovului, construită în 1906, va fi reabilitată

Una dintre cele mai frumoase clădiri ale Braşovului,
construită în 1906, va fi reabilitată

Clădirea a fost construită în 1906. FOTOArhivă

Clădirea de pe Republicii este una dintre puţinele din Braşov construite în stil Art Nouveau. S-a degradat atât de tare încât a fost nevoie de o prelată care să o acopere pentru ca pereţii să nu se dărâme.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Primăria Braşov a semnat contractul cu firma  Romconstruct Group SRL din Ploieşti, care urmează să realizeze proiectul tehnic şi să reabiliteze imobilul  clădirea care a fost sediul Bancorex. Investiţia se ridică la 13,3 milioane de lei. Clădirea este declarată monument istoric de interes naţional, iar Primăria se chinuie de mult timp să o renoveze. Au fost fonduri şi anul trecut, dar nicio firmă nu a dorit să îşi assume lucrarea deoarece este o muncă migăloasă şi trebuie restaurate şi câteva picture murale. Ce va fi în clădire după renovare încă nu se ştie. Au existat zvonuri că ea va fi închiriată şi vea avea destinaţie comercială.

Imobilului a fost construit în 1906 în stilul Jugendstil, cunoscut sub denumirea franceză de Art Nouveau. Până la naţionalizarea din 1948, aici a funcţionat sediul Casei Generale de Economii. Comuniştii au transformat-o în sediu al Societăţii Naţionale de Electricitate. După Revoluţia aici a fost sediul Bancorex până la desfiinţarea băncii. De câţiva ani clădirea este părăsită.

Reabilitarea este una complex. Este nevoie de lucrări la fundaţie şi structura de rezistenţă, se vor reface toate instalaţiile de utilităţi. Se va păstra clădirea aşa cum a fost construită ea, se va lucre după planurile originale. Orice lucrări s-au făcut între timp la interior vor fi demolate. Vor fi restaurate şiu picturile murale inclusiv cea a Apolloniei Hircher, cea mai bogată femeie a Braşovului medieval. 

citeste totul despre: