Un muzeu spectaculos, unic în România, se amenajează în Piatra Craiului cu fonduri europene. Patru noi trasee turistice pot fi explorate de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piatra Craiului este o minune a naturii cu perisaje unice în România. FOTOArhivă.
Piatra Craiului este o minune a naturii cu perisaje unice în România. FOTOArhivă.

Administratorii Rezervaţiei Naturale din Piatra Craiului au accesat fonduri europene de 7,74 de milioane de lei pentru amenajarea muzeului, dar şi a mai multor trasee turistice.

Muzeul va fi unic în România şi va avea multe atracţii demne de filmele SF. În interiorul muzeului turiştii vor putea vedea holograme spectaculoase, proiecţii 3D, dar şi de o peşteră în miniatură, scrie bizbrasov.ro. Proiectul mai cuprinde şi terminarea lucrărilor la centru de la Zărneşti, construirea unui punct de informare la curmătura, realizarea de trasee, dar şi a mai multor puncte de informare de-a lungul acestora.

Masivul Piatra Craiului este rezervaţie naturală şi renumită pentru frumuseţea ei. Celebră este zona denumită la Zăpaz, unde se ajunge urcând o jumătate de oră de la Refugiu Spărlea pe traseul la Lanţuri. La Zăpalz este considerată o minune a naturii şi este un mister nedesluşit de zeci de milioane de ani. Când ajungi acolo şi vezi săpăturile în munte prin care cerul mai albastru şi mai aproape de noi pământenii, nu poţi să nu îşi pui mai multe întrebări: Cum s-au format acele găuri în munte?, Ce semnifică ele? Şi Cum a fost posibil?. Răspunsul nu l-a găsit nimeni nici până astăzi, dar există câteva explicaţii care lasă însă liberă imaginaţia.

Noi trasee pentru turişti

Începând cu primăvara aceasta turiştii au la dispoziţie patru noi trasee amenajate pentru a admira munţii în toată splendoare lor.

Traseul nr.1 porneşte din partea nord-estică a parcului, de la Centrul de Vizitare al PNPC din Zărneşti, străbate o fâneaţă bogată în specii, apoi urcă spre Valea Crăpăturii, mărginită de habitate de stâncării până în Şaua Crăpăturii. De aici turiştii se pot îndrepta spre Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 6,4 km.

Traseul nr. 2 porneşte de pe Valea Râului Mare, pătrunde în Cheile Zărneştilor şi apoi străbate pădurea până la Cabana Curmătura, care constituie prilejul unui popas. De aici, vizitatorii vor urca spre vârful Piatra Mică, zonă cu o mare deschidere, un bun prilej pentru observarea zonei subalpine precum şi a peisajului parcului. În continuare, traseul coboară spre Poiana Zănoaga şi revine la Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 10,7 km.

image

Traseul nr. 3 porneşte din zona de sud a parcului, din localitatea Sătic (judeţul Argeş), urmând Valea Dragoslovenilor până la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului. De aici vizitatorul urcă prin pădure ajungând la Cerdacul Stanciului, o formaţiune exocarstică spectaculoasă. De aici vizitatorul se va putea întoarce la cabana Garofiţa Pietrei Craiului. Traseul are o lungime de aproximativ 6,1 km.

Traseul nr. 4 porneşte din Dâmbovicioara (judeţul Argeş), traversând cheile Dâmbovicioarei unde este localizată şi cunoscuta Peştera Dâmbovicioara, urmând Valea Brustureţului până la cabana Brustureţ. De aici traseul urcă prin pădure, ajungând la refugiul Grind, situat la începutul urcuşului spre vârful La Om (Piscul Baciului), apoi vizitatorii mai bine antrenaţi pot urca spre vârful La Om pentru a observa zona subalpină şi alpină.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite